Čeští, slovenští, polští a maďarští vojáci odloží samopaly a Olomouci předvedou své hudební umění

Mezinárodní festival vojenských hudeb dnes a zítra rozezní město. Zahraniční vojenské orchestry letos přijedou ze Slovenska, Maďarska a Polska. Představí svůj tradiční i nevšední repertoár odkazující se jejich národní kulturu, ale i barvitá exhibiční vystoupení. Festival je poprvé součástí programu Týdne vojenské historie.

Foto: olomouc.eu/ Blanka Martinovská

O úvod hudebního festivalu se v pátek 26. srpna na Horním náměstí postará tanečně hudební vystoupení Vojenského uměleckého souboru Ondráš. Následovat bude chrámový koncert Vojenské hudby Olomouc v katedrále sv. Václava a koncert Ústřední hudby AČR se sólisty Martinem Chodúrem a Lucií Silkenovou na Horním náměstí.


V sobotu 27. srpna od 10 hodin, kdy pořadatelé oficiálně celý festival zahájí na Horním náměstí, se mohou návštěvníci těšit na sérii exhibičních vystoupení zahraničních orchestrů, společné exhibiční vystoupení Ústřední hudby Armády ČR a Vojenského uměleckého souboru Ondráš, i společné exhibiční vystoupení Vojenské hudby Olomouc a Čestné stráže Armády ČR. Celý program festivalu doplní i vystoupení motocyklové čety Velitelství Vojenské policie Olomouc, ukázka techniky Pozemních sil Armády ČR a vystoupení mažoretek.

„Mezinárodní festival vojenských hudeb se letos v Olomouci vůbec poprvé pojí se zcela novým konceptem, kterým je Týden vojenské historie. Tradičně zavedená akce se tak snoubí s novinkou, která odkazuje na to, že jsme nejvýznamnějším vojenským i hudebním městem v zemi. Věřím, že program obou akcí Olomoučany i návštěvníky města příjemně naladí. Zkrátka, když vojáky, tak dnes už jenom ty s hudebními nástroji,“ uvádí primátor statutárního města Olomouce Miroslav Žbánek s odkazem nejen na aktuální dění ve světě.


Po loňském ročníku festivalu, který byl komornější a pouze na národní úrovni, bude letošní ročník opět s mezinárodní účastí. „Jedná se o akci velkého formátu, proto ji vždy pečlivě připravujeme a těšíme se na nové hudební zážitky. Letos poprvé bude možné na festivalu také vidět showprogram naší Vojenské hudby Olomouc společně s exhibiční jednotkou Čestné stráže Armády ČR, který poprvé s velkým úspěchem prezentovaly v červenci tohoto roku na International Tattoo v Eksjö ve Švédsku,“ popisuje program plukovník Radek Šíba, velitel Posádkového velitelství Praha. „Velmi zajímavé bude zhlédnout také vystoupení Ústřední hudby Armády ČR s Vojenského uměleckého souboru Ondráš, které bylo zlatým hřebem festivalu Royal Edinburgh Military Tattoo. Tam byly obě hudební tělesa pozvána u příležitosti stého výročí vzniku Československa,“ doplňuje plukovník Šíba.

Mezinárodní festival vojenských hudeb se opakovaně koná v Olomouci a Kroměříži, vždy poslední srpnový víkend, a letos je v Olomouci poprvé svázán i s akcí Týden vojenské historie. Hlavními pořadateli jsou Posádkové velitelství Praha, statutární město Olomouc a město Kroměříž.

Více informací o XXVI. mezinárodním festivalu vojenských hudeb najdete na www.pvpraha.army.cz v záložce aktuality a na webu Týdne vojenské historie https://tydenvojenskehistorie.olomouc.eu/. Videa z předchozích ročníků mezinárodního festivalu vojenských hudeb naleznete na www.youtube.com

Na Horním náměstí je po celou sobotu i expozice armádních složek, je zde vystaven obrněný transportér a různá další bojová vozidla, děti si mohou vyzkoušet ruční palné zbraně, ovládání pyrotechnického robota a podobně. 

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty