Les vzpomínek: na hřbitově vzniká místo pro rozloučení s blízkými i pohřby ke stromům

Nový prostor, kde se pozůstalí mohou rozloučit se svými blízkými, připravují Hřbitovy města Olomouce. „Les vzpomínek“, který postupně vzniká v části neředínského hřbitova za židovským hřbitovem, ve finále doplní umělecká díla akademického sochaře Ondřeje Olivy.

Foto: olomouc.eu

Les vzpomínek nyní tvoří prostor o rozloze asi jednoho hektaru, který byl již dříve vysazen a v terénu vymodelován podle návrhu zahradní architektky Olgy Žákové. V části prostoru roste z náletů les z bílých topolů, v části je květinová louka a soliterní stromy se střídají s keři a trávníkem. Celému prostoru dominuje pahorek uprostřed kruhu sedmi lip malolistých, na jehož vrcholu je umístěn kámen odpuštění.

Poslední část dotváření Lesa vzpomínek se týká vzniku mlatové cesty a prostranství ve tvaru kapky, kde se v přírodním prostředí budou moci konat obřady posledního rozloučení za přítomnosti urny s popelem zemřelého, nebo i rakve, která může být následně uložena do hrobu, nebo zpopelněna. „Rituální prostor bude odcloněn od blízkých panelových domů kamennou zdí a valem z vytěžené zeminy. Umělecká díla sochaře Ondřeje Olivy pak budou na místě představovat dva živly – oheň a vodu – a budou umístěna ve středu betonových kruhů. Ty symbolizují věčnost. Doplní je piedestal, na kterém může být během obřadu umístěna urna s popelem zemřelého,“ popisuje ředitel Hřbitovů města Olomouce Ladislav Šnevajs. Sochař Ondřej Oliva má bohaté zkušenosti i s výzdobou a dotvářením prostor s duchovním přesahem.

Součástí celého projektu je také možnost vsypu, nebo uložení ekologické urny ke kořenům stromu na pietní místo v „lese vzpomínek“. „Dokončení projektu, které pan ředitel městské radě představil, se nám líbí. Rádi jsme podpořili ideu dotvoření nového místa, které lidem umožní se za svými zesnulými vracet na místo posledního rozloučení. Každý netouží po rodinné hrobce, někomu je zkrátka bližší volnější vzpomínání v hezkém přírodním prostředí. Příbuzní proto budou moci na nejbližší strom umístit cedulku se jménem a daty,“ doplňuje náměstek olomouckého primátora Matouš Pelikán.

Celkové předpokládané náklady na mlatovou cestu a rituální prostor s kamennou zdí i umělecké prvky od Ondřeje Olivy jsou zhruba 1,2 milionu korun a budou hrazeny z investičního fondu Hřbitovů města Olomouce. Hotovo má být zhruba v polovině příštího roku.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty