Radniční věž se znovu otevírá veřejnosti. Nabízí nejlepší výhled i procházku historií

Informační centrum Olomouc opět nabízí organizované výstupy na radniční věž! Oblíbený výstup po mnoha historických kamenných a v nejvyšší části i dřevěných schodech se nabízí od začátku března. Věž pochází z období gotiky, dostavěna byla za renesance.

Parádní výhled z radniční věže | Rej.cz

Výstupy se konají od pondělí do neděle, vždy v 11:00 a 15:00. Výstup na radniční věž je zdarma, možný je ale pouze za příznivého počasí. Objednat si jej můžete telefonicky na číslech +420 585 513 385 či +420 585 513 392 nebo e-mailem na adrese infocentrum@tourism.eu. Minimální počet účastníků jsou tři osoby.

Věž olomoucké radnice je goticko-renesanční stavbou. Původní nižší část věže byla budována od 20. let patnáctého století a vznikala současně se stavbou kamenné budovy radnice. Práce zakončilo roku 1443 její zastřešení. Věž, jejíž první patro ukrývalo městský archiv a také pokladnici, byla v té době přibližně o třetinu nižší. Současnou výšku 75 metrů získala věž až během dostavby v letech 1601–1607, kdy byla na nově přistavěnou část s kamenným ochozem a místností věžného umístěna střecha s vysokou helmicí se čtyřmi postranními věžičkami. Uvnitř věže je dnes malá expozice z archeologických nálezů a také hezky upravená místnost věžného.

Na věži jsou i dalekohledy | Foto: Rej.cz

Výstupy na věž jsou velmi populární | Foto: olomouc.eu


 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty