Ke včelám z Tafelbergu teď přibyli čmeláci. Společně se starají o květiny ve fakultní nemocnici

Nejen lékaři, sestry a další zdravotnický personál mají napilno v areálu Fakultní nemocnice Olomouc. Už čtvrtým rokem se ze zdejší fortové pevnosti vydávají na zelené plochy včely, teď k nim přibyli čmeláci.

Foto: FNOL

Fakultní nemocnice Olomouc sice momentálně připomíná velké staveniště, ale to neznamená, že by její vedení rezignovalo na dlouhodobé prosazování zásad ekologie a udržitelnosti. Dalším drobným kamínkem do mozaiky „zeleného“ rozvoje areálu je instalace dvou čmelínů. Jejich obyvatelé už začali pomáhat s opylováním například včelám, které se do čtyřicetihektarového prostoru nemocnice už od roku 2019 vydávají z pevnosti Tafelberg.

„Prioritou je pro nás samozřejmě poskytování tu nejlepší zdravotní péče našim pacientům, ale nezapomínáme přitom ani na podporu biodiverzity a trvalé udržitelnosti životního prostředí a propagaci zdravého životního stylu a respektu k tradičním hodnotám. Jsem přesvědčený, že zdravé a příjemné prostředí, v němž se pohybujeme, bezprostředně souvisí i se zdravím a vnitřní vyrovnaností nás všech,“ zdůrazňuje ředitel FN Olomouc prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D., který instalaci čmelínů v areálu nemocnice inicioval.


Podle informací z webu https://www.cmelaci.cz/ žilo počátkem minulého století ve světě několik set druhů čmeláků a u nás téměř 30 druhů. V posledních desetiletích u nás některé druhy vymřely, jiné jsou vážně ohroženy. V jiných zemích je úbytek čmeláků ještě dramatičtější, ve Spojených státech je zaznamenán pokles o neuvěřitelných 90 procent, ve Velké Británii o 60 procent.

Rozmístění čmelínů v areálu FN Olomouc má tedy dva důvody. Nemocnice chce přispět k ochraně tohoto ještě nedávno tak početného a rozšířeného rodu hmyzu z čeledi včelovití a také využít jeho jedinečných schopností. „V době všeobecného poklesu počtu včel v přírodě jsou čmeláci skoro poslední alternativou pro opylení a dobrou úrodu. Sice nám neposkytují benefity jako včelky, ale podle odborníků jsou dokonce ještě pilnější než ony. U některých plodin dokonce až padesátkrát,“ dodává ředitel FN Olomouc.

Současně se dvěma čmelíny rozmístili pracovníci Oddělení vodního hospodářství a ekologie také nové lavičky. „Náš areál se v posledních měsících změnil v jedno velké staveniště, ale tam, kde nám to provoz umožňuje a je to vhodné, se snažíme vytvářet zázemí i pro relaxaci,“ uzavírá Roman Havlík.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty