Bez prodavačů! Na kraji Olomouce začala fungovat samoobsluha s domácí zeleninou a vejci

Vybrat si mezi cibulemi, paprikami, česnekem, čerstvým salátem, bramborami, rajčaty a spoustou další, po domácku vypěstované zeleniny, a nepotkat přitom prodavače? Jde to. Na kraji Olomouce totiž nově vznikající sociální podnik Mezi poli otevřel samoobslužný zeleninový stánek. Na zákazníky čeká každý den cca od 12 do 20 na adrese Chválkovická 647/133.

Zdroj: mezipoli.cz

Vše funguje na stejném principu jako třeba už léta proslulý Lesní bar v Horní Lipové. Obchod je založen na důvěře. Zákazník si sám vybere zboží, v případě toho, jehož cena vychází z hmotnosti, si jej i sám zváží, a peníze nechá v kasičce. Důvěra má ale také své meze, což je jen dobře, takže se spolek jistí tím, že jsou u samoobslužné prodejny kamery se záznamem. 

Spolek Mezi poli funguje už několik let, zprvu se soustředil na samotnou zemědělskou produkci, a to nejen pěstování, ale i chov slepic a prasat, a na prodej formou zeleninových bedýnek. Nyní k tomu přidal i tuto samoobslužnou prodejnu.

"Na podzim roku 2019 jsme si pronajali opuštěnou zahradu na kraji Olomouce. Posekali jsme trávu, prořezali ovocné stromy a připravili záhony. Během zimy jsme si naplánovali, co kde budeme pěstovat. Velkou inspirací nám byli a jsou knihy o permakultuře, bezorebných technikách a biodynamickém zemědělství,“ říkají mladí pěstitelé na své webové stránce https://mezipoli.cz/o-nas/. „První rok jsme hospodařili na 0,2 ha. Druhým rokem se rozrostli na 1 ha. Třetí rok už obděláváme 2 ha zeleniny a 3 ha pastvin a sadů. Do čtvrté sezóny vstupujeme jako nově vznikající sociální podnik, kde pospolu budou pracovat staří i mladí, lidé se závislostí, s porouchanou duší nebo tělem, matky samoživitelky, lidé hledající azyl před válkou zmítanou Ukrajinou…“




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty