Půl století nejstarší whisky v českých zemích. King Barley pochází z Hané

Závěr roku 1973, v Těšeticích u Olomouce se chystá první úspěšná destilace československé whisky. Proslaví se pod značkou King Barley. Tehdejšímu Československu vládne socialismus, prezidentem je Ludvík Svoboda a lidé chodí do kin na novou pohádku Tři oříšky pro Popelku.

King Barley, hanácká whisky s půlstoletou tradicí

Střih. Závěr roku 2023. Socialismus a Ludvík Svoboda jsou minulostí, zbylé dvě věci navzdory uplynulému půlstoletí zůstaly. Oblíbená pohádka s Libuší Šafránkovou a nejstarší česká whisky King Barley. I dnes se rodí a zraje v dubových sudech na stále stejném místě. V obci Těšetice, jedenáct kilometrů od Olomouce.

Nejstarší českou whisky zde před časem vzkřísil Jiří Omelka, současný majitel těšetické řemeslné palírny pojmenované po moravsky TOSH Distillery.

King Barley: Whisky vyráběná skotským způsobem z tuzemských zdrojů

Jedním z dokladů o původu nejstarší československé whisky je zažloutlý strojopis ze začátku 70. let. Jeho autory jsou představitelé národního podniku Seliko, pod nějž těšetická palírna spadala.

„Zavedením výroby whisky sledujeme obohacení trhu o výrobek získaný kvasnou cestou, vyráběný způsobem skotské whisky, avšak z tuzemských zdrojů, které pokládáme k tomuto účelu za velmi vhodné. Máme předpoklady k tomu, abychom si v oblasti Olomoucka zajistili vhodnou surovinu – slad,“ stojí v dokumentu, jehož pisatelé se netají – později skutečně naplněnou – ambicí vyvážet československou whisky do zahraničí.

Jiří Omelka to o padesát let později vidí podobně. „Rovinatá prosluněná Haná je pro výrobu whisky jako stvořená. Hned za naší palírnou pěstují místní zemědělci kvalitní moravský ječmen, je z něj skvělý slad. Nemůžeme být víc lokální,“ popisuje Omelka.

Archiv TOSH Distillery ukrývá vedle dalších cenných dokumentů i vůbec nejstarší Výrobní list, jenž se vztahuje k první československé whisky. Nese číslo jedna, jde o záznam množství alkoholu vyprodukovaného od 17. října do 18. prosince 1973. Dozvídáme se, že v první várce nejstarší tuzemské whisky vzniklo 2 815 litrů alkoholu.

„Socialistické Československo se o výrobu whisky pokusilo na různých místech hned několikrát. A to hlavně kvůli tomu, aby ji nemuselo draze dovážet. Prokazatelně první úspěšná výroba se rozjela u nás v Těšeticích. Whisky tu vyrábíme i dnes. Na stejném místě, pod stejnou značkou,“ dodává Omelka.

Vedle King Barley zamířila do světa i nová hanácká whisky Lafayette

Hanácká whisky má podle Omelky potenciál proslavit se v budoucnu po celé Evropě. „Moje generace se toho nedožije, ale jsem o tom přesvědčený. Stejné to bylo i u dnes uznávané japonské whisky. Trvalo to zhruba 100 let, než ji milovníci whisky začali vnímat a vyhledávat jako kvalitní a především svébytný produkt,“ porovnává Omelka.

Další sen, který má s těšetickou palírnou spojený, se mu však plní už teď. A to zrod komunity. „Jde mi o vytvoření komunity milovníků nejstarší české whisky z blízkého i vzdálenějšího okolí naší palírny. Jsme komunitní podnik,“ říká Omelka, jenž z Těšetic vedle legendární nakuřované whisky King Barley pustil letos do světa i novou značku hanácké nenakuřované lehké svěží whisky Lafayette.

Ta připomíná slavného francouzského generála, který byl v 18. století vězněn v Olomouci. Laffayette ji proslavil po celém světě legendárním pokusem o útěk, pomáhali mu při něm i svobodní zednáři.

Těšetická palírna už desítky let sídlí v někdejším areálu starobylého klášterního pivovaru, jeho základy a sklepy pochází ze 16. století. V dobách největší slávy se tu v 19. století pod správou zdejších sedláků vařilo sedm druhů piva, pivovar měl vlastní síť podniků včetně restaurace ve Vídni.

Vše změnil nástup komunistů, výrobu piva zastavili v roce 1970. O tři roky později však bylo v obrovských sklepech opět živo, v dubových sudech zde začala zrát whisky.

Foto: archiv TOSH distillery a Jan Procházka


Vlevo vedoucí těšetického provozu Stanislav Kolejka v 70. letech

Výrobní list whisky číslo 1, Těšetice 1973

Balení hanácké whisky ze 70. let

Jiří Omelka, TOSH distillery | Foto: Jan Procházka

Jiří Omelka, TOSH distillery | Foto: Jan Procházka

Zdroj: bohemianspirits.cz




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
Chata Kouty