Válka proti vedení Sigmy nabrala nečekané obrátky. Krvavé extempore zaskočilo i kritiky

AKTUALIZOVÁNO Uřezané prasečí hlavy, krvavé cákance a vylepené plakáty. Takový byl obrázek vstupu do Androva stadionu v Olomouci v sobotu brzy ráno. Čtvrtá prasečí hlava ležela pod autem u domu sportovního ředitele Ladislava Mináře. Policie má jednoho z pachatelů, po dalších pátrá. Zadržený člověk je cizinec.

Prasečí hlava s oprátkou pod autem sportovního ředitele

Nechutnou krvavou scénu u vstupu do stadionu objevil v sobotu brzy ráno jeden ze zaměstnanců Sigmy. Přítomní byli z aranžmá, připomínajícího mafiánské filmy nebo možná ještě spíše horory, šokováni. "Dnes v brzkých ranních hodinách jsme přijali oznámení o poškození olomouckého fotbalového stadionu v místech hlavního vchodu. Konkrétně došlo k potřísnění vstupních dveří a okolní fasády červenou barvou, na skleněné výplni dveří byly vylepeny plakáty s nápisy vyzývajícími k odstoupení vedení klubu a na betonových sloupcích před vstupem byly umístěny tři prasečí hlavy," uvedla v sobotu policejní mluvčí Petra Vaňharová. Dodala, že policisté se celou záležitostí zabývají a zjišťují veškeré okolnosti tohoto případu. Podle našich informací se nejednalo o červenou barvu, ale o reálnou krev, nejspíš vepřovou. Policie ale zprvu neinformovala o další skutečnosti, že čtvrtá prasečí hlava i s kusem provazu ležela pod autem sportovního ředitele Sigmy před jeho bydlištěm. 

Reakce klubu? Mírou agresivity posledního útoku byl klub zaskočen. Předchozí vylepování plakátů bylo ještě v rámci klasických bojů, známých i z jiných stadionů, krvavé hlavy a rozlitá krev posunuly věc na jinou úroveň. Z kontextu bylo zřejmé, že jde o zastrašování. "Naši hráči ani náš klub se nenechají zastrašit! Incident řeší Policie ČR, ve kterou mám plnou důvěru a věřím, že brzy přijde s výsledky svých zjištění. My se soustředíme na fotbal," uvedl v reakci na čin Petr Konečný, předseda představenstva Sigmy. Dlužno říct, že fotbalisté Sigmy v neděli předvedli opravdu srdnatý výkon, a i v oslabení porazili soupeře z Jablonce. Ukončili tím dlouhou výslednou mizérii posledních týdnů.

V minulých týdnech se už na Andrově stadionu dvakrát objevily vylepené plakáty s agresivními hesly proti vedení klubu a karikaturami sportovního ředitele Ladislava Mináře, minulý týden nechal někdo proti vedení vylepit i billboard. K ničemu z těchto aktivit se konkrétní autoři nepřihlásili.

Jeden z autorů pátečního krvavého vystoupení byl zadržen nedlouho po činu. Nikoliv policisty, ale městskými strážníky. "V sobotu před půl pátou ráno jsme přijali na tísňové lince oznámení, že dochází k vylepování plakátů v prostorách stadionu olomoucké Sigmy. Po příjezdu do sportovního areálu se podařilo hlídce chytit mladíka, který z inkriminovaného místa utíkal pryč směrem k ulici Kašparova," uvedl mluvčí Městské policie Olomouc Petr Čunderle.

U sebe měl mít zadržený mladík jak plakáty, tak i část „krvavé výzdoby“. Podle svědků činu ovšem bylo pachatelů alespoň šest, policie se teď proto snaží zjistit jména spoluaktérů nechutné výzdoby stadionu zapojili. Pachatele čekat určitě obvinění z poškozování cizí věci, protože byl poničen vstupní portál do stadionu, ale i z vyhrožování. Hlava prasete s provlečenou šňůrou, evokující oprátku, vhozená pod auto sportovního ředitele, už opravdu nepůsobí jako součást fotbalového sporu, ale jako výhrůžka z nejhorších mafiánských válek. Reakce na sociálních sítích ukazují, že podle většiny fanoušků už byla páteční akcí překročena mez. Byť jsou fandové oprávněně naštvaní kvůli sportovním neúspěchům svého klubu v jarní části ligy, podobné aktivity jen málokdo v diskuzích schvaluje.

Válka proti vedení SK Sigma Olomouc se odehrává v posledních několika týdnech, jejím spouštěčem byla série špatných výsledků fotbalového týmu. Paradoxní ovšem je, že oficiálně se k boji proti vedení nikdo nehlásí. Vyšlo několik kritických článků, opírajících se především o obchodní záležitosti sedm a více let staré, domácí ultras proti vedení opakovaně protestují, ovšem slušnou formou, nicméně k vylepováním plakátů, natož ke krvavé scéně, se oficiálně nikdo nehlásí. Vzhledem k logistické i finanční náročnosti především posledního útoku se přitom nezdá být příliš pravděpodobné, že by za akcí stál jeden zhrzený fanoušek.

Kvalifikace činu zatím není úplně jasná. Určitě jde o poškozování cizí věci, nakonec může jít i o závažnější delikt. "V tuto chvíli jsme věc kvalifikovali jako poškození cizí věci, nicméně není vyloučeno, že v průběhu prověřování dojde k rozšíření právní kvalifikace," vysvětlila mluvčí Policie ČR Petra Vaňharová.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty