První část kolejí, sloupy i nová křižovatka a parkoviště. Tramvajová trať Nové Sady pokračuje

Viditelné pokroky dělá stavba tramvajové trati na Nové Sady. V Rooseveltově ulici, kde stavba navazuje na dočasnou konečnou tramvajové trati, jsou už položené koleje, nová křižovatka a sloupy trolejového vedení. Mění se i okolí stavby. Jednoduché vysvětlení má i fakt, že zatím nebyla spojena stará a nová část kolejí.

První část nových kolejí / Foto: mmol

Koleje už byly položeny v úseku mezi dočasnou konečnou zastávkou Trnkova a křižovatkou se Zikovou ulicí. Okolo kolejí i na dalších místech budoucí trati už stojí sloupy pro trolejové vedení. Na místě zbouraného domu v Rooseveltově ulici vyrostla nová křižovatka se světelnou signalizací. Hned za ní už jsou položeny nové koleje.

K propojení nových kolejí s původní tratí dojde až na samém konci stavby v srpnu příštího roku, protože takový postup vyžadují přísné předpisy drážního úřadu. Zprovozněná trať, po níž se jezdí, nesmí být spojena s rozestavěnou tratí (viz foto). V místě nové vozovky budou položeny koleje do zapuštěného kolejového lože, pražce se sem klást nebudou. Vozovku tedy stačí v místě kolejí vyfrézovat.

Staré a nové koleje zatím propojit nesmí / Foto: mmol

Stavba má i první konkrétní přínos pro rezidenty. „Z pohledu obyvatel této části Olomouce je určitě výbornou zprávou nejen otevření nové křižovatky, která usnadní napojení ze sídliště na Rooseveltovu ulici, ale hlavně vybudování dvou nových parkovišť se šestadvaceti místy,“ doplnil investiční náměstek primátora Martin Major. Okolo dokončované trati v Rooseveltově ulici se už současně budují i nové chodníky.

Celého přes 1200 metrů dlouhého staveniště se týká budování kabelovodu. Jeho část od Trnkovy ulice po prodejnu Albert v Zikově ulici je dokončená, nyní se pracuje na dalším úseku směrem k Schweitzerově ulici. Pokračují i další stavební práce v ulici Schweitzerova, zde se budují mimo jiné patky trakčního vedení. V Zikově ulici probíhají práce na kanalizačním sběrači. V Rooseveltově ulici dál pokračuje pokládka kolejí.

Chybí stavební materiál, stavbu to ale nezdrží

Souběžně se stavbou probíhá v Zikově ulici i archeologický průzkum. Archeologové z Národního památkového ústavu Olomouc odkrývají další části významného hradiště z 8. a 9. století. Na průběh a rychlost stavby to nemá vliv. Zatím všechno běží podle harmonogramu, menší problémy způsobují je opožděné dodávky stavebního materiálu. Jde o momentální obecný trend ve stavebnictví, přesto se stavební firma domnívá, že by tyto výpadky neměly mít žádný vliv na dodržení harmonogramu.

Stavba 1200 metrů dlouhé tramvajové trati má být hotova na podzim 2022, budou na ní tři zastávky a kromě trati vzniknou i nové chodníky, přechody pro chodce, cyklostezky, semafory a veřejné osvětlení a uskuteční se také nová výsadba zeleně. Celá stavba vyjde na přibližně 470 milionů korun, město získalo dotace ve výši asi 74 procent nákladů.

Nová křižovatka / Foto: mmol



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty