Parádní výnosy z kryptoměn? Buďte opatrní, hrozí milionové ztráty!

Případů, kdy lidé přijdou o statisíce korun i o vyšší částky, neustále přibývá. Policie proto vydala varování, aby se lidé v případě touhy po investování peněz obraceli na důvěryhodné a prověřené firmy. Velice ostražití by měli být před reklamami společností slibujících rychle rostoucí zisky, převážně investováním do kybernetických měn. V posledních měsících se opakovaně objevují případy mimořádných finančních ztrát. Včera další člověk oznámil poškození o více než milion korun!

Ilustrační foto: pixabay.com

V úterý 21. prosince se na policisty obrátil 64letý muž z Litovelska s tím, že byl podveden o částku přesahující 1 milion korun. Muž uvedl, že se před pár měsíci na internetu zaregistroval do programu k investování do kryptoměn. Na počátku listopadu jej telefonicky kontaktoval neznámý volající s informací, že oznamovatel má na svém investičním účtu již 14 000 dolarů. Zároveň mu nabídl pomoc s výběrem této částky a instruoval jej, jak má postupovat. Podvedený muž si do počítače stáhl program pro vzdálený přístup k počítači, přihlásil se do internetového bankovnictví a očekával zaslání dolarů. Místo toho mu neznámý pachatel během pěti dní od 16. do 20. prosince z účtu odčerpal na různé bankovní účty částku přesahující jeden milion korun.

Na policisty se včera obrátila i 42letá žena z Olomoucka, která přišla o své finanční prostředky obdobným způsobem. I ji neznámý pachatel v září slíbil výhodné zhodnocení peněz, a to investováním do kryptoměny. Žena také postupovala podle pokynů volajícího, který jí pomohl s instalací programu pro vzdálený přístup do počítače. Podvodník z ženy postupně vylákal téměř 140 000 korun. Ani ona se slibovaného zisku nedočkala a pachatel s ní přestal komunikovat.

Vidina slibné investice se rozplynula i u 39letého muže z Olomouce. Toho neznámý pachatel přesvědčil k investování do komodit jako je zlato, euro a dolar. Muž postupně od dubna do října odeslal ze svého účtu přes 900 tisíc korun. Investici prováděl prostřednictvím mobilní aplikace, kterou si nainstaloval na pokyn domnělého poradce. Když se v říjnu rozhodl zhodnocené peníze převést na svůj bankovní účet, narazil. Internetové stránky zobrazující slibné investice zmizely a podvodník s ním přestal komunikovat.

Ve všech případech jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod, za který pachateli hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest. V prvním případě muže z Litovelska, vzhledem k značné škodě pachateli hrozí vyšší trestní sazba, a to od dvou do osmi let.

V žádném případě neinstalujte do počítače programy z nedůvěryhodných zdrojů. Nikdy nikomu neposílejte kopie osobních dokladů, ani kopie platebních karet. V žádném případě nepovolte neznámým osobám přístup do Vašeho počítače a opravdu důkladně zvažte investování do kybernetické měny.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty