Drama na lanovce: hasiči zachraňovali promrzlé lyžaře ze zaseknutých sedaček

AKTUALIZOVÁNO Hodinu a půl trvala náročná akce hasičů a horské služby v lyžařském centru v Přemyslově nedaleko Koutů nad Desnou. V neděli odpoledne se tady zasekla lanovka, na které byly v tu chvíli desítky lyžařů. Zásah musel být rychlý, aby se zabránilo prochladnutí uvězněných lidí.

Foto: HZS Olomouckého kraje

"Ze zaseknuté lanovky v Přemyslově u Loučné nad Desnou jsme v neděli odpoledne zachránili čtyřicet lyžařů, dalších devadesát jsme evakuovali. V akci bylo pět lezeckých skupin hasičů, další dvě pak nasadila horská služba," uvedla mluvčí ZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Při příjezdu týmu hasičů se lanovka pomalu pohybovala a couvala, takže hasiči mohli asi 90 lidí z porouchaného zařízení evakuovat rychle do bezpečí. Následně se však lanovka úplně zastavila a zbylých 40 lyžařů tak záchranáři museli dostat dolů z jednotlivých sedaček. V tomto ohledu nejvíce pomohli hasiči-lezci. Ti operovali ve skupinách a lyžaře spouštěli pomocí lezeckých technik v lanových úvazcích po jednom dolů. "Zachráněným jsme ihned poskytli tepelný komfort v podobě termoizolační fólie, a pokud bylo třeba, dovezli jsme je na naší čtyřkolce na parkoviště. Takto zasahovalo pět lezeckých hasičských skupin a dvě skupiny vytvořené ze členů horské služby, se kterými jsme na místě úzce spolupracovali," popsala Lucie Balážová.

Celkově se na záchranné akci podílelo 30 hasičů ze šesti profesionálních a dobrovolných jednotek a šest členů HS. Zásah jim komplikovaly nepříznivé povětrnostní podmínky – vítr, nízké teploty a sněžení. Jeden člověk byl lehce zraněn, celou náročnou záchrannou akci lze ale nepochybně označit za velmi úspěšnou.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
Chata Kouty