Ukrajinští řidiči vezou pomoc z Olomouce. Až vyloží v Černivcích náklad, narukují do války

Dva kamiony s pětadvaceti tunami všech potřebných věcí pro život a obranu před ruskou agresí dnes odjely z logistického centra u Olomouce. Za volanty obou vozů sedí Ukrajinci. Musí zvládnout zhruba tisíc kilometrů, a až dokončí svou dvoudenní misi, narukují do ukrajinských ozbrojených sil.

Dva ukrajinští řidiči (uprostřed a vpravo) dopraví pomoc od Olomoučanů do města Černivci a pak půjdou bránit svou zem. | Foto: olomouc.eu

Hovořilo se o třech kamionech, nakonec odjely dva. Pětadvacet tun přikrývek, spacáků, potravin, obvazů, hygienických potřeb, zdravotnického materiálu a speciální optiky pro domobranu zaplnilo až po střechu přívěsy dvou kamionů. Veškerá pomoc míří do města Černivci, se kterým je olomoucká radnice od začátku napadení Ukrajiny v kontaktu.


Kamiony vezou přesně to, oč si sami obránci města řekli. Jsou to dary od města Olomouce, od občanů, firem a od několika dalších měst a obcí na střední Moravě. Náklad má hodnotu v řádech milionů korun. V Olomouci počítají s tím, že na výáchod brzy vypraví další kamiony. Žádostí o pomoc totiž zatím vůbec neubývá.  

Kamiony pojedou přes Slovensko, humanitární konvoje z našeho a slovenského území jsou směřovány na hraniční přechod Vyšné Nemecké. Do Černivců prý náklad dorazí asi za dva dny. Záleží i na tom, jak hladké bude odbavení na hranicích.    

Pro oba řidiče, kteří pracují pro zdejší firmu EGT, tím ale pomoc Ukrajině ani zdaleka nekončí. Valentin a Vitalij jsou totiž Ukrajinci a jakmile dorazí na místo určení a předají pomoc z Olomouce, sami narukují a půjdou bránit svou zem. Jejich rodiny žijí a i teď zatím zůstávají ve městě Černivci.  

Foto: olomouc.eu

Foto: olomouc.eu



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty