Zrušený koncert? Univerzita si nepřeje vystoupení písničkáře Jaromíra Nohavici v hale UP!

Olomouc zřejmě není Jaromíru Nohavicovi přána. Ve Sportovní hale UP měl vystoupit už v roce 2020, poté v loňském roce, všechny tři termíny koncertu ale byly kvůli covidu zrušeny. Fanoušci se měli s Nohavicou konečně setkat 12. května, ovšem ani z tohoto termínu asi nic nebude. Vedení Univerzity Palackého totiž oznámilo, že nechce svou sportovní halu na Nohavicův koncert pronajmout.

Jaromír Nohavica pravděpodobně koncert v hale UP mít nebude...

Deklarovaným důvodem jsou postoje písničkáře, který opakovaně prohlásil, že Puškinovu cenu, kterou obdržel od ruského prezidenta Putina, nehodlá vracet. Už na úterním benefičním koncertu v Olodvorku o tom hovořil prorektor Vít Procházka. „Postoje pana Nohavici jsou v rozporu s hodnotami, které univerzita vyznává,“ zaznělo mimo jiné před benefičním koncertem. Dnes to potvrdil také mluvčí Univerzity Palackého v Olomouci Egon Havrlant.

„Vedení univerzity jedná v současné době s pořádající agenturou o důvodech, které brání pronájmu Sportovní haly UP. Důvodem tohoto kroku je zejména ochrana hodnot, které univerzita ctí a ctít musí v souvislosti s tragédií na Ukrajině, a také postoje pana Nohavici, s nimiž se jako instituce neztotožňujeme. Univerzita se jednoznačně vymezila proti válce na Ukrajině i proti jednání prezidenta Ruské federace, pořádání této akce v našich prostorách je tedy z morálního hlediska nepřípustné,“ uvedl mluvčí Egon Havrlant.

Polské koncerty zrušili už dřív

Rozhodnutí, které má analogii i jinde, když Nohavicovy koncerty zrušili třeba v polských Katovicích a následně i v ostatních polských městech, vyvolává ve veřejnosti velmi protichůdné reakce. Nohavica veřejně odsoudil válku proti Ukrajině a uvedl také, že je proti Putinovi, současně ale odmítl vracet medaili, kterou právě od Putina v roce 2018 přebíral. Oblíbený zpěvák mimocodem vzbudil nevoli už tehdy, kdy medaili přebíral, a také když se v roce 2017 vyfotil s Tomio Okamurou.

Část veřejnosti s dnešním postojem univerzity souhlasí s argumentem, že se nejedná o žádný zákaz zpěváka, ale jen o neposkytnutí univerzitní nemovitosti, druhá část hovoří naopak o šikaně a zákazech názorového oponenta.

Proti Ortelu byla i petice

Olomouc nezažívá takové rozjitřené diskuze ohledně koncertu poprvé. V roce 2016 měla v Pavilonu A Výstaviště Flora Olomouc vystoupit kontroverzní kapela Ortel, což vyvolalo vášnivé protesty zejména z liberálně levicového tábora, z opozice v zastupitelstvu a rovněž z univerzitního prostředí. Tehdejším kritikům se nelíbilo, že kapela, obviňovaná z podpory rasismu, extremismu a xenofobie, vystoupí v městem vlastněné nemovitosti.

Problém řešila i městská rada, která se nakonec rozhodla koncert nezakázat a nechala rozhodnutí plně v kompetenci představenstva akciové společnosti Výstaviště Flora Olomouc. Koncert se nakonec konal a proběhl bez jakýchkoliv potíží za celkem malého zájmu publika.


Původní plakát k loňskému, také odloženému koncertu. | Zdroj: FB



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty