Sigma vyhrála derby na Slovácku, trenér Jílek se ale přesto na fotbalisty zlobil

Pozitivní je, že Sigma vyhrála druhé utkání za sebou, na domácí výhru 3:1 nad Karvinou navázala výsledkem 2:0 proti Slovácku na jeho hřišti. Pozitivní je i to, že opět skórovala letní útočná posila Lukáš Juliš. A parádní je i neutuchající podpora fanoušků, kterých do Hradiště přijelo se Sigmou dost. Jinak ale trenér Olomouc Václav Jílek moc spokojený nebyl.

Václav Jílek | Foto: sigmafotbal.cz

ROZHOVOR Trenér Václav Jílek mohl po konci utkání na Slovácku sevřít pěst ve vítězné gesto. Hanáci v Uherském Hradišti vyválčili body po dlouhých jedenácti letech. „První poločas byl z naší strany ustrašený. Nepředvedli jsme vůbec nic. Po změně stran to bylo lepší, ale takto se v utkáních prezentovat nechceme,“ řekl Jílek na pozápasové tiskové konferenci. „S bodovým ziskem jsem spokojený, ale je tu velký vykřičník,“ dodal.

Jak zápas na Slovácku hodnotíte?

Hlavně v prvním poločase jsme nepředvedli vůbec nic. Pro Slovácko musí být těžké kousat tuhle porážku. Víte, kdo byl o poločase náš nejlepší hráč? To nemůžete vědět, protože to byli diváci. Ti si zaslouží absolutorium na obou stranách. Ještě kvituji to, že máme tři body. Tím výčet pozitiv končí.

Bylo to z naší strany hodně ustrašené. Soupeř nám daroval gól, od té doby se ale hrálo na jednu bránu. Slovácko bylo jednoznačně lepší, pohyblivější, kvalitnější, přesnější, odvážnější… A mohl bych přidat další přídavná jména.

Nestíhali jsme a hodně jsme kazili. Musím říct, že jsem mužstvo nepoznával. Takhle jsme se prezentovat nechtěli a doufám, že už se tak nikdy prezentovat ani nebudeme.

Druhý poločas byl lepší. Nebyla tam zásadní změna, ale byli jsme daleko kompaktnější. Přešli jsme do jiného rozestavení, což nám pomohlo. Slovácko hru zjednodušilo a my jsme na to byli lépe připravení. Trochu jsme jednoho hráče přitáhli do středu hřiště a začalo nám to trochu fungovat.

Nakonec jsme ale ukázali nekvalitu v řešení finální fáze a brejkových situací v závěru. Byly tam dvě až tři příležitosti, které brankou skončit mohly. Jsem spokojen se třemi body. Někde jsem registroval, že je to jedenáct let, co jsme tady nevyhráli. Ani se nedivím. Po dnešku ta série klidně mohla pokračovat. Z tohohle pohledu jsem obrovsky spokojen s bodovým ziskem. Je tady ale obrovský vykřičník. Takto se dál nemůžeme prezentovat.

Porazil jste Martina Svědíka poprvé?

Mám pocit, že ne. Jednou jsem ho porazil v domácím prostředí 1:0. To bylo, když jsme po pomalejším podzim byli pomalu na setup. Hráli jsme hodně úsporně, trochu to odpovídalo dnešku. Ale dnes jsem ho porazil po dlouhé době, to máte pravdu.

Pomohlo vám hodně střídání?

Souhlasím. To bylo klíčové. Martin Pospíšil je vynikající hráč. Má obrovské předpoklady a je technicky skvěle vybavený. Když nám ale něco chybí v defenzivě, slibujeme si, že nám tento hráč pomůže v ofenzivní části. A když mu tyhle věci vypadávají a nejdou, a dnes měl dvě laciné ztráty ve středu hřiště, tak se Slovácko jednoduše dostávalo do přečíslení. My jsme měli velký problém udržet míč. A nebylo to způsobenou kvalitou nebo agresivitou hry Slovácka. To nebylo nic, na co bychom nebyli připravení. Bylo to nekvalitou a nízkou odvahou z naší strany.

Ve 2. minutě proti vám mohla být písknutá penalta. Jak jste to viděl ze své pozice?

Já jsem se spíš divil, kam Beny leze. Odhadli jsme, že tam nastoupí Juroška s Petrželou. Mysleli jsme si, že to bude o udržení Cicilii. Počítali jsme s rychlostí. Bylo to na hranici vápna. V situaci, která nebyla extrémně nebezpečná. Ale v první moment jsem nebyl přesvědčen, že to penalta nebude.

Proč dnes nebyl v utkání Vojta Křišťál?

Naznačil jsem to už po Karviné. Domácí zápas odehrál se sebezapřením, měli jsme ale problém, protože Kuba Pokorný nemohl kvůli zlomenině nosu nastoupit. U Vojty jsou problémy přetrvávající. Dostal klidový režim na týden. Nechtěl bych to blíže specifikovat. Doufám, že vše dopadne dobře. Absolvoval nějaké odběry. Čekáme na výsledky a pevně věřím, že bude v pohodě. Že zabere konzervativní léčba a během 14 dnů bude připraven.

Co se dělo v kabině o poločase? Byla bouřka?

Asi byste byli překvapeni. Čekali byste, že Jílek bude řvát po hráčích a mlátit a kopat do všeho. Ale dopadlo to víceméně v klidu. Prvotní věta byla, že máme velkou výhodu. A to, že hůř už hrát nemůžeme. Já jsem z naší strany neviděl za poslední dobu slabší výkon, než první poločas.

Říkal jsem klukům věci taktického charakteru. Hráčům jsme ukázali, v čem je problém. Reakce nebyla na mě, abych je provokoval. Oni museli evidentně zlepšit svoji výkonnost. Minimálně z části se to po změně stran podařilo.

Už ve 20. minutě se rozcvičoval Fortelný. Zvažovali jste tak brzké střídání?

Lukáši Vraštilovi úplně nevyšlo utkání z pozice levého stopera. Měli jsme myšlenku, že bychom to přeskupili. Pokud ale situace není katastrofální, tak k těmto věcem nerad sahám. Myslím, že pak jsme se nějak zkonsolidovali. Ale chyběla nám levá noha a kvalita zakládání v rozehrávce.

O poločase jste střídali. Co změnilo váš názor?

Vyhodnotili jsme si to tak, že nahoře udržíme Vodyho a přejdeme na systém 3-5-2. Do podhrotové pozice nám spíše pasoval hráč, který bude schopen v mezihře podržet míč a vynutit si faul. Forty hraje víc do otevřené obrany. Naopak Zorvi je silnější na podržení míče. V některých situacích je více systémově usazenější. To byly věci, které rozhodly pro Filipa.

Jan Vodháněl měl povedenou přípravu. Potřeboval gól v lize, aby se uklidnil a navázal na přípravu?

Patřil teď ve dvou utkáních k našim nejnebezpečnějším hráčům. V minulém utkáním vypracoval tři stoprocentní šance pro Honzu Navrátila, jednu sám nedal. I na Spartě patřil k hráčům, kteří vykazovali nějakou nebezpečnost.

Očekávám, že bude patřit k hráčům, kteří tým potáhnou kvalitou. Má na to všechny předpoklady. Dnes to potvrdil, ale jeho limity jsou daleko výš, než dnes ukázal.

Jste spokojen se závěrem? Slovácko vás nedostalo moc pod tlak.

V prvním poločase mělo Slovácko snad pět brankových příležitostí, kdy stačilo, aby to lépe trefili. Nebo kdyby trefili bránu. Nevím, jestli tam byla vůbec nebezpečná střela na bránu, kdy by Macík musel tasit těžký zákrok.

Slovácko vůbec neohrozilo bránu, byť bylo ve velmi dobrých příležitostech. Jsem spokojen s tím, že po změně stran tam sice byla jedna velká šance, ale jinak jsme to dobře ubránili. Ukázalo to na určitý charakter.

Kuba Pokorný hrál s maskou. Jednoduché to pro něj nebylo. Ve druhém poločasu předvedl vynikající výkon. Obranná řada se usadila a žádný velký problém nebyl. Slovácko se tam dostávalo nakopávanými míči a nebylo tolik přesné. Po druhém gólu bylo nervóznější a jeho nebezpečnost nebyla taková.

Slovácko zahrávalo jedenáct rohů. Jste spokojen s tím, jak vaše mužstvo zvládalo defenzivní standardky soupeře?

Musím zaklepat na všechny stoly. V minulé sezóně jsme z rohu nedostali a teď z toho pokračujeme. Přitom soupeři mají rohů poměrně dost. Jsem rád, že to kluci vnímají, protože jsou to situace, které mohou rozhodnout zápas. I dnes to byla jedna z věcí, která rozhodla. Slovácko má totiž vynikající hráče do útočné hlavy.

Do zápasu dnes vstoupil VAR, který změnil rozhodnutí ve váš prospěch. Asi ho pochválíte, byl to totiž ukázkový případ, jak by VAR fungovat měl.

Ještě jsem tu situaci neviděl. Samozřejmě jsem rád, že takhle intervenoval a otočil rozhodnutí sudího. Neviděl jsem to, ale v kabině jsem dostal informaci, že to faul nebyl. Samozřejmě v tomto případě vidíme užitečnost VARu. Ale jsou situace, kdy sám žasnu, jak VAR rozhodne. Je to o lidech, ne o technologii.

Zdroj: sigmaolomouc.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty