SOUTĚŽ: Pevnost poznání se promění v houbařský ráj

Pevnost poznání, science centrum Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, se o víkendu 9. a 10. září promění v ráj houbařů. Návštěvníci se podívají na houby pod mikroskopem, zkusí vyřešit mykologické šifry, prohlédnou si sušené plodnice nebo si vyrobí klíčenku s plísní. Tradiční akce Houby v Pevnosti je zdarma v rámci běžného vstupného do jednotlivých expozic.

Výstava se bude věnovat i tématu houbových dvojníků a poradí, jak je spolehlivě rozlišit. Foto: pp

Návštěvníci si mohou přinést vlastní vzorky do mykologické poradny, která bude otevřena v sobotu 9. září od 10 do 17 hodin. S dotazy se mohou obrátit na Petra Pohanku, který je autorem webu zaměřeného na výskyt hub v okolí Moravského Berouna: www. houboviny.cz.

Nově se letos v programu objeví také workshopy (pouze v sobotu), ve kterých mohou zájemci sdílet vlastní zkušenosti a postřehy.

„Budeme se například věnovat tématu houboví dvojníci a bavit se o nejčastěji zaměňovaných houbách a jak je spolehlivě rozlišit. Také upozorníme na nejrůznější aplikace a jejich důvěryhodnost při poznávání jednotlivých druhů a pobavíme se o zajímavých místech, na kterých mohou houby růst,“ prozradila organizátorka akce Monika Hodulíková.

Pevnost poznání představí houby nejen očima biologů, ale také fyziků, chemiků i výtvarníků. Zájemci se podívají do rozmanitého světa plísní a dozvědí se zajímavosti o jejich využití ve farmaceutickém, chemickém a potravinářském průmyslu. Návštěvníci si také vyrobí vlastní originální klíčenku s plísní.

Před Pevností poznání vyrostou houby v nadživotní velikosti

Výstavu obřích hub připravil umělec Jiří Dosoudil, který vystupuje pod jménem Dosy Doss. Deset různých druhů živých organismů, které lze v těchto měsících nalézt v českých lesích, si zájemci prohlédnou nejen v prostorách galerie Atom, ale také před vchodem do Pevnosti poznání.

O autorovi výstavy:  

Mgr. Jiří Dosoudil se nejvíce věnuje malbě sprejem a akrylem. Působí převážně v oblasti street artu, kde vytváří velkoformátové nástěnné malby. Zabývá se však i dalšími výtvarnými disciplínami jako je grafika a prostorová tvorba, zajímá se také o intermediální projekty, ve kterých pracuje například s videem. V jeho malbě se objevují kresebné prvky, důraz klade na linii. 

SOUTĚŽ

Hrajte s Rejem o 3x dvě vstupenky na výstavu Houby v pevnosti. Stačí, když pošlete správnou odpověď a budete mít špetku štěstí při losování. Tři výherce, kteří získají každý po dvou vstupenkách, zveřejníme v úterý 5. září pod tímto článkem.

Soutěžní otázka: Jak se jmenuje nejjedovatější houba rostoucí v České republice?

A) Pavučinec plyšový

B) Holubinka trávozelená

Odpovědi posílejte jako SMS ve tvaru ODPOVĚĎ, JMÉNO, BYDLIŠTĚ na číslo 605 854 541. (Cena zprávy odpovídá vaší standardní SMS.)


VYHODNOCENÍ SOUTĚŽE:

Dvě vstupenky na výstavu Houby v pevnosti vyhráli Naděžda Kelnarová z Olomouce, Ludmila Jendrišáková z Bušína a Petr Koloušek z Hanušovic.

Blahopřejeme! Výhra na vás čeká přímo u vstupu na akci, kde po předložení občanského průkazu obdržíte volné lístky. 





INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty