Street Art Festival Olomouc: zdobit Olomouc přijede i renomovaný francouzský výtvarník

Od dubna se letošní 14. ročník Street Art Festivalu konal vzhledem k celospolečenským událostem zejména v online prostředí. V tuto chvíli se však díky postupnému uvolňování přesouvá do veřejného prostoru. Bude kontinuálně probíhat celé léto a vyvrcholí v druhé půlce září. Už proto nese podtitul „summer walls“. Festival představuje prostřednictvím živého umění veřejnosti to nejlepší z české ale i světové scény streetartových umělců. Kromě murálových maleb se návštěvníci mohou těšit také na bohatý doprovodný program v podobě workshopů, koncertů, komentovaných streetartových prohlídek města či aktivit pro děti.

Dílo Vincenta Chigniera ozdobí Olomouc /Zdroj: SAF

Už 25. června bude francouzský malíř a ilustrátor Vincent Chignier vytvářet své, pro něj tolik typické, symbolické dílo na fasádu Telegraphu u hlavního nádraží. Součástí tohoto programu trvajícího až do 27. června bude i hudební doprovod, projekce filmů Bomb it 1 a Bomb it 2 nebo rozhovor s umělcem v tradičním pořadu Talk.

Další plochou, která v rámci festivalu změní svou podobu, bude ikonické podloubí u Mořice. Právě to se promění pod rukama dívčího uměleckého dua Die Geniesser z Berlína mezi 8. – 11. červencem. O doprovodný program se postará hudebník Michal Večerník s dalšími umělci.

K dalšímu highlightu festivalu bezpochyby patří i událost překračující hranice Olomouce. Novou podobu získá i Hvězdárna v Prostějově, kterou pokryje murálovou malbou umělec z Říma, Patrizio Anastasi. Stane se tak mezi 24. a 27. srpnem, jako součást oslav 60. výročí od založení hvězdárny.

Zájemci se mohou zúčastnit komentovaných prohlídek olomouckého street artu, nejbližší termín je 26. červen. Další naváže 11. srpna a jeho součástí bude i podvečerní panelová diskuse v rámci olomouckého Trienale SEFO.

Veškerý program i s podrobnostmi je uveden na stránkách festivalu: www.street-art.festival.cz

Partnery festivalu jsou Město Olomouc, Olomoucký kraj, Univerzita Palackého, Moravské divadlo, Galerie Šantovka a Telegraph. 





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
Chata Kouty