Do jeskyní za netopýry! Poprvé se nabízí garantované zimní prohlídky v jeskyni Na Špičáku

Se startem roku 2023 přináší jeskyně Na Špičáku u Supíkovic na Jesenicku první letošní novinku. A to v podobě série garantovaných zimních prohlídek. Do podzemního labyrintu se mohl turista v zimě podívat už dříve, jenže si musel vstup dopředu objednat. Od letoška se může kdokoliv vypravit do jeskyně i bez objednávky, a to každý čtvrtek ve třech časech.

Netopýři v Jeskyni Na Špičáku | Foto: www.caves.cz

 „Prohlídky plánujeme vždy v 10, 12 a 14 hodin. Pokud jste třeba v těchto dnech dorazili do Jeseníků na zimní pobyt a nevíte, co s ohledem k nedostatku sněhu dělat, vydejte se k nám! Kromě jedinečných srdcových chodeb uvidíte třeba i spící netopýry,“ zve vedoucí správy jeskyně na neobvyklé prohlídky v průběhu lednu, únoru a březnu Andrea Švubová.

Vstupenky na zimní prohlídky si lze koupit jak na internetu www.caves.cz/cave/tickets, tak přímo před prohlídkou v pokladně jeskyní.

Jeskyně Na Špičáku je jednou ze čtrnácti zpřístupněných jeskyní provozovaných Správou jeskyní České republiky (SJ ČR). Podzemí je součástí Národní přírodní památky Na Špičáku, vyhlášené roku 1970 na ploše 7,05 ha k ochraně významných povrchových i podzemních krasových jevů a přirozených porostů tisu. Výjimečnou jeskyni vytvořily čtvrtohorní ledovcové vody při periferii. Je nejstarší písemně doloženou jeskyní v ČR, s historickými nápisy na stěnách datovanými k roku 1519 a odborně zrestaurovanou renesanční malbou Adorace Krucifixu z poloviny 16. století.

Tajemné podzemí poblíž lomu takzvaného supíkovického mramoru je turistům přístupné už od roku 1885. Z dosud známé celkové délky 410 metrů návštěvníci procházejí 220 metrů chodeb a síní.

V zimě jsou otevřeny i další jeskyně na Jesenicku - Na Pomezí. A to každou středu v 10, 12 a 14 hodin. Do obou jeskyní se skupiny zájemců mohou podívat po domluvě předem i v jiné pracovní dny. O víkendech je do konce března zavřeno. Klasická turistické sezona s prohlídkami i o víkendech začne tradičně od 1. dubna.

Pro informace o aktuálním dění v tuzemských zpřístupněných jeskyních je dobré průběžně sledovat web SJ ČR www.caves.cz i sociální sítě facebook.com/jeskynecr a instagram.com/jeskynecr. Facebook JNŠ: facebook.com/jeskynenaspicaku




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty