Právnická fakulta slavnostně odhalí Památník JUDr. Milady Horákové. Autorem je Otmar Oliva

Knihovnu Milady Horákové na olomoucké právnické fakultě bude zdobit dílo akademického sochaře Otmara Olivy. Odhalení Památníku JUDr. Milady Horákové se uskuteční 27. června, u příležitosti Dne památky obětí komunistického režimu, při výročí popravy Milady Horákové. Součástí slavnosti bude podpis Memoranda o partnerství a spolupráci mezi Univerzitou Palackého a neziskovou organizací Post Bellum.

Právnická fakulta | Foto: Vojtěch Duda

Při hledání vhodného autora se fakulta snažila zohlednit několik požadavků – vztah sochaře k Olomouci, provázanost s osudem a odkazem Milady Horákové, uměleckou hodnotu výsledného díla a originalitu. „Zakázku nakonec získal olomoucký rodák, výtvarník Otmar Oliva. Práce se od počátku zhostil s neuvěřitelným nadšením a pokorou,“ řekl Václav Stehlík, děkan právnické fakulty.

Zdobná část plastiky je z bronzu, jádro z kamene. Hlavní část díla tvoří stéla ve tvaru jehlanu, kterou završuje plastika českého lva lámajícího mříže. „Památník odkazuje k hodnotám, které ctila právnička Milada Horáková, ke svobodě, demokracii a boji proti bezpráví a současně k české státnosti. Ke stejným hodnotám, na jejichž základě byla obnovena naše fakulta a které se snažíme šířit,“ dodal Václav Stehlík.

Otmar Oliva pracoval na uměleckém díle ve svém ateliéru na Velehradě průběžně od loňského jara. Úzce spolupracoval s kamenosochařem Petrem Novákem, cizelování svěřil svému příteli Luboši Smílkovi a stříbření měla na starost firma AMATI Kraslice.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
Chata Kouty