Z Brazílie, Japonska i Singapuru: škola slovanských studií přilákala do Olomouce sto studentů češtiny

Už v neděli se na nádvoří Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (FF UP) potkají při slavnostním zahájení studenti Letní školy slovanských studií FF UP. Jejího sedmatřicátého ročníku se letos zúčastní stovka zájemců o češtinu z celého světa.

Foto: UP Olomouc

S cílem učit se česky přijedou do Olomouce lidé z různých koutů Evropy, ale například i z Íránu, Egypta, USA, Japonska, Brazílie, Koreje či Singapuru. Stočlennou skupinu budou i letos tvořit lidé rozdílných věkových kategorií. Do prostor filozofické fakulty tak dorazí například sedmasedmdesátiletý Antonio z italské Neapole, šestasedmdesátiletá Patricia z Devonu ve Velké Británii či osmnáctiletý Američan Rowan, jehož k češtině motivují rodiče, respektive matka, která z České republiky pochází. Někteří z posluchačů se Letní školy slovanských studií, již pořádá Filozofická fakulta UP, účastní opakovaně, například Francouz Niel se k letnímu studování češtiny vydává do Olomouce už popáté.

Nejpočetnější skupinou budou letos zájemci z Polska, do Olomouce se jich česky přijede učit patnáct. Poláky následuje jedenáctičlenná skupina Francouzů a desetičlenné seskupení Němců. Zájem o Letní školu slovanských studií FF UP pravidelně projevují i cizinci žijící v České republice, pro zaměstnance Univerzity Palackého má škola připraveny speciální slevy.

„Hned po příjezdu, během prvního víkendu, projdou všichni studenti rozřazovacími testy. Uskuteční se v písemné i ústní formě. Podle pokročilosti pak posluchače rozdělíme do devíti skupin. Nabídneme tak start ve výuce češtiny úplným začátečníkům, ale i zajímavé hodiny, v nichž se zdokonalí v češtině i velmi pokročilí studenti, kteří již dosahují úrovně B2 či C1. I letos budou studenty učit pedagogové naší filozofické fakulty, naši absolventi, ale také externisté, kteří během akademického roku působí na lektorátech v Rumunsku, Maďarsku či Polsku. S organizací nám pomůžou i dvě ukrajinské stážistky, které jsou na FF UP v rámci programu Erasmus a které se česky v naší škole učily už loni,“ uvedla Pavla Poláchová, ředitelka Letní školy slovanských studií FF UP.

Doplnila, že během odpoledních aktivit se posluchači budou moci zdokonalovat ve výslovnosti, škola jim nabídne i gramatické a konverzační workshopy. Kromě češtiny se zájemci v doplňkových aktivitách budou moci učit i ukrajinsky či rusky, a to pod vedením Larysy Sazanovych ze Záporoží.

Studenti se těší na Olomouc, čekají je výlety po Moravě i exkurze do pivovaru

Podle ředitelky této letní školy jezdí zahraniční studenti se zájmem o češtinu do Olomouce velmi rádi a jistou roli v tom sehrává nejen kvalita výuky, jedinečnost místa výuky i samotné město Olomouc, ale i další doprovodný program. I ten podle ní bude i letos bohatý.

„Kromě celodenních výletů do Brna, Lednice či Valtic, nabídneme studentům návštěvu hradu Bouzov či Javoříčských jeskyní. Máme pro ně připravenou exkurzi do pivovaru Tvarg ve Velké Bystřici i návštěvu nově otevřeného Arcidiecézního muzea. Budou moci vystoupat také na radniční věž. V rámci filmového klubu jim nabídneme pod širým nebem na nádvoří filozofické fakulty řadu filmových lahůdek. Ve spolupráci s divadlem Nabalkoně se budou moci zúčastnit divadelního workshopu, nabídneme jim i výuku hlaholice. I letos studentům nabídneme workshop lidových tanců a písniček a folklorní večer s cimbálovkou. Nezapomeneme ani na mezinárodní piknik, během něhož budou posluchači z různých koutů světa prezentovat tradiční pochutiny své domoviny. Letošní novinkou pro ně bude takzvaný letně školní běh po olomouckých památkách, který zakončíme opékáním buřtů. Tento program pro ně připravujeme ve spolupráci se studentským spolkem STUART,“ vypočetla Pavla Poláchová.

Letní škola slovanských studií FF UP se uskuteční od 15. července do 13. srpna v prostorách Filozofické fakulty Univerzity Palackého (Křížkovského 10).




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty