Válka na Ukrajině začala před dvěma lety. V sobotu bude pochod na podporu napadené země

Zítra tomu budou už dva roky, co jsme po probuzení četli v ranních zprávách informace o tom, že ruská armáda napadla Ukrajinu. Na tuto situaci musel nejen stát, ale také kraje, města a obce zareagovat velmi rychle. Olomoucký kraj začal uprchlíkům ihned intenzivně pomáhat, jako první v Česku zřídil Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). Pomáhá dodnes. V sobotu se v Olomouci koná pochod na podporu Ukrajiny.

V prvních dnech války přijímal Olomoucký kraj utečence v provizorních stanech | Foto: Olomoucký kraj

„Krizový štáb Olomouckého kraje se sešel hned v prvních dnech ruské invaze, KACPU jsme zřídili 1. března v budově hejtmanství, společně hasiči, policisty, záchranáři, zdravotníky, pracovníky Ministerstva vnitra České republiky a Univerzitou Palackého. Spolupráce to byla skvělá a hned na začátku bylo vidět, že lidská solidarita nezná hranic,“ popsal první dny hejtman Josef Suchánek.

Uprchlíků bylo však tolik, že krajská budova a nafukovací stany před budovou nestačily. Za první čtyři dny centrum poskytlo pomoc stovkám lidí, kteří prchali před válkou – zejména ženám a dětem. Hlavní vlna ukrajinských uprchlíků přicházela na jaře a počet těch, kteří potřebovali pomoc, narůstal. Olomoucký kraj tedy 7. března přesunul asistenční centrum do budovy bývalých Hanáckých kasáren a následně zřídil podobné středisko v Šumperku.

Patnáct tisíc uprchlíků

„Během prvního roku od začátku konfliktu se v kraji zaregistrovalo přes patnáct tisíc běženců, z toho sedm tisíc jsme jich přijali jen za první měsíc. Aktuálně jich na území kraje registrujeme přes dvanáct tisíc, přesně 4904 mužů a 7281 žen. Více než 1700 jich u nás navštěvuje mateřské, základní a střední školy. Pomáháme jim dodnes,“ řekl hejtman Suchánek.

Olomoucké KACPU je nyní na třídě Kosmonautů, slouží však už pouze uprchlíkům, kteří mají zajištěné vlastní ubytování. Ti, kteří žádají o přidělení státního humanitárního ubytování, si o něj musí zažádat na KACPU v Ostravě. Co v Olomouckém kraji funguje neustále, je Tým koordinace integrace uprchlíků z Ukrajiny zřízený v květnu 2022 pod Střediskem sociální prevence Olomouc. Ten pomáhá uprchlíkům se začleněním do české společnosti a podporuje spolupráci organizací a institucí, které se na tom podílejí.

„Potřeby a rizika, na které reagujeme, se v čase měnily a závisely na mnoha faktorech, jako počet příchozích, možnosti obcí, kapacity bezplatného ubytování a legislativní změny. Informace o novinkách komunikujeme k ukrajinské komunitě i k partnerům v kraji a společně se snažíme na změny připravit nejen samotné uprchlíky, ale i obce a pomáhající organizace,“ popsala Barbora Žůrková, krajská koordinátorka pro adaptaci a integraci držitelů dočasné ochrany. „Dále ve spolupráci s místními aktéry koordinujeme řešení složitých situací, například končící velkokapacitní ubytovny nebo přetížení obcí s velkým počtem uprchlíků,“ doplnila.

Tým spravuje webové stránky ukrajina.krajpomaha.cz, kde jsou dostupné aktuální informace pro uprchlíky o materiální pomoci, zaměstnávání, ubytování a poradenství. Novinky tým zveřejňuje také na sociálních sítích na profilu Olomoucký kraj pomáhá Ukrajině.

Pochod na podporu Ukrajiny

V Olomouci se v souvislosti s výročím zahájení ruské války chystá pochod na podporu Ukrajiny. V sobotu 24. února se na Horním náměstí od 17:00 do 19:30 uskuteční shromáždění a pochod Na podporu Ukrajiny a proti strachu v rámci akcí Dne za Ukrajinu. Ten připomíná druhé výročí ruské agrese proti Ukrajině.

Od 14 hodin budou k dispozici tematické prodejní stánky a výstava fotografií. Těšit se můžete na autogramiády autora sbírky básní Jiřího Rybišára a autora knihy Dům s chimérami Michala Prieznitze. Vystaveny budou fotografie Olomoučanky Jany Kloučkové Kudrnové a dalších autorů. K vidění budou také artefakty přivezené z Ukrajiny, včetně vlajky z Avdijivky. Zájemci se mohou zapojit do humanitární pomoci, výtěžek bude věnován na konto humanitární společnosti Člověčina.

Sraz pro pochod se svícemi je v 17 hodin u Informačního centra. Poté se můžete těšit na vystoupení skupiny Korále, se kterou zazpívá i Kateryna Bobrovská. „Přijďte dát najevo, že vám na Ukrajině záleží. Vezměte s sebou vlajky,“ vzkazuje za pořadatele Richard Kováč. Pořadatelem akce je zapsaný spolek Člověčina, spolupořadateli jsou Institut paměti národa a ukrajinský spolek Ščedryk.


Foto: olomouc.eu



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Rockový ples Olomouc
INZERCE
Chata Kouty