Lékárna u Spasitele po roce ožije. Probudí se po dvou letech i slavná Krajinská lékárna?

Rok byla mimo provoz tradiční olomoucká lékárna U Spasitele, 10. ledna ji nový provozovatel otevře. Jak je to s ještě slavnější historickou Krajinskou lékárnou? Ta je zavřena přes dva roky.

Foto: Rej.cz

Před dvěma lety jsme informovali o tom, že majitel domu, v němž tato starobylá lékárna sídlí, po několika měsících od odchodu poslední provozovatelky do penze už našel nového nájemce. Jenže za celou tuto dlouhou dobu se dveře Krajinské lékárny neotevřely.

Nájemcem je společnost Krajinská s.r.o. Doposud se jí údajně nepovedlo získat kvalifikovaný personál s farmaceutickým vzděláním, aby mojhl být provoz nejstarší moravské lékárny obnoven. To se teď má prý změnit. Podle dnes čerstvých informací je reálné, že se dveře Krajinské lékárny otevřou ještě letos v lednu. Budeme tedy doufat, že to tentkrát už opravdu vyjde.

Nejstarší na Moravě

Krajinská lékárna sídlí nepřetržitě už 450 let ve stejném domě. To z ní dělá nejstarší lékárnu s takovou tradicí na Moravě. V Olomouci přitom existovaly i starší lékárny, jenže ty nefungovaly nepřetržitě až dodnes, na rozdíl od Krajinské lékárny.

Apotéku na rohu Horního náměstí a Ostružnické ulice otevřel muž s tajemně znějícím jménem Faustin Prims poprvé roku 1571. Podle některých podkladů tehdy ale šlo spíše o obnovení činnosti, tudíž je tradice výroby a prodeje léků v tomto místě jsou ještě starší! V objektu se narodil také první původem olomoucký biskup Mark Kuen a narodil se tu a pracoval i Anton Conradus Fridericus Dismas Schrötter. Tento vědec objevil princip výroby červeného fosforu, který umožnil produkci bezpečných zápalek. Narodil se zde také pozdější starosta Olomouce Karl Schrötter (starostou v letech  1866 až 1872). 

Na domě je i seznam nejstarších majitelů Krajinské lékárny | Foto: Rej.cz

Lékárna na historickém snímku Antonína Gribovského

Další historický snímek Krajinské lékárny



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
Chata Kouty