Ekonomická krize razantně zvýšila počet dlužníků. Radnice má o třetinu větší pohledávky

Oddělení vymáhání pohledávek předpokládalo pro rok 2022 vyšší počet případů a nemýlilo se. „Zhoršená ekonomická situace zvýšila počet pohledávek proti předchozímu roku o třetinu,“ upřesnil náměstek Otakar Štěpán Bačák. Během loňského roku se ale také čtyřikrát zvyšovala nezabavitelná částka, která se meziročně zvýšila z 8 846 na 11 104 koruny. Obdobnou situaci lze očekávat i letos.

Ilustrační foto: Pixabay.com

Od roku 2013 vymáhá Olomouc pohledávky ze správních a rozhodovacích činností. Ke konci loňského roku evidovala radnice více než 24 tisíc případů s objemem přes 109 milionů korun. V těchto celkových číslech figuruje závěrečný půlrok 2022 téměř dvěma tisícovkami případů a dluhem skoro pěti milionů korun.

Ekonomický náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák uvedl, že pohledávky město vymáhá dvěma způsoby. „Primárně ho řeší oddělení vymáhání pohledávek ekonomického odboru. To zjišťuje informace o dlužnících ve vztahu k jejich případnému zaměstnání, popřípadě pobírání příjmů postavených na roveň mzdy a současně informace o prostředcích na bankovních účtech těchto dlužníků. Pokud takový majetek zjištěn není, jsou jednotlivé případy postupovány k vymáhání soudnímu exekutorovi,“ vysvětlil náměstek Bačák.

Vymáhání prostřednictvím soudního exekutora tak představuje sekundární způsob vymáhání pohledávek. Ten k 30. lednu přesáhl objem pohledávek 104 milionů ve více než 23 tisících vymáhacích případech. Počet zcela vymožených případů byl 7298 s objemem přes 25 milionů korun.

Za rok 2022 bylo exekutorskému úřadu předáno k vymáhání 652 nových pohledávek v objemu 6,1 milionu korun.

Nejčastěji dluží lidé ekonomickému odboru, odboru agendy řidičů a motorových vozidel a také městské policii.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
Chata Kouty