Oprava průtahu Olomoucí bude trvat šest týdnů. Za pár let by trvala mnohem déle

V neděli se uzavřel hlavní průtah Olomoucí. Zůstane to tak až do 5. listopadu, tedy šest týdnů. Komunikace bude uzavřena od okružní křižovatky u Globusu až po sjížděcí rampy do Brněnské ulice. Během této doby budou několikrát zcela uzavřené i křižovatky, které hlavní průtah křižují. Podle testů je oprava nutná, protože životnost asfaltového povrhu je už za hranicí.

Tudy se dalších šest týdnů neprojedete | Foto: Rej.cz

Oprava silnice I/35 vedoucí přímo přes Olomouc začíná v neděli 24. září. Potřebu výměny asfaltů hlavní trasy i autobusových zastávek potvrdila správci vozovky, tedy ŘSD, objednaná odborná analýza. Vozovka je stará asi patnáct let, přičemž obnova asfaltových povrchů je podle odborníků optimální po osmi letech. Kdyby se oprava odložila na později, poškozeny by byly všechny vrstvy vozovky a oprava by pak byla trojnásobně dražší i časově náročnější. 

Před šoféry je nyní šest týdnů úplné uzavírky ulic Pražská, Foerstrova a Albertova. Průjezd městem nahrazuje obousměrná objízdná trasa viditelně značená po nezpoplatněné části dálnice D35 a Brněnskou ulicí, alternativní průjezd bude také umožněn přes městskou čtvrť Řepčín a obec Křelov-Břuchotín.

Úplné uzavírky se nevyhnou ani některým křižovatkám navazujícím na opravovanou silnici I/35. Od 13. 10. do 22. 10. bude uzavřena křižovatka na třídě Míru, od 23.10. do 29. 10. bude uzavřena křižovatka na třídě Svornosti a od 30. 10. do 5. 11. bude uzavřena křižovatka na ulici Hněvotínská, mimo uvedené termíny zůstanou zmíněné křižovatky průjezdné (v kolmém směru vůči opravované silnici). Ostatní (menší) křižovatky budou uzavřeny v souladu s postupem prací vůči jednotlivým etapám rekonstrukce prováděné postupně na celém úseku.

Délka opravy překonává dva kilometry provozního staničení silnice I/35, celková plocha odstraněných nerovností dosáhne téměř 40 tisíc metrů čtverečných. Zhotovitelská firma Strabag za přibližnou cenu 28,2 milionu korun zajistí frézování a poté pokládku nového asfaltu pomocí moderních (trojrozměrných) technologií zajišťujících efektivitu práce. Výsledná rovinatost a použití jemnozrnného materiálu zaručí nižší hluk páteřní komunikace. Po olomouckém hlavním tahu projíždí necelých 24 tisíc aut denně.

  • Křižovatka Foerstrova x tř. Míru bude pro veškerý provoz uzavřena v termínu od pátku 13. 10. 2023 do neděle 22. 10. 2023. V tomto termínu bude probíhat tramvajová výluka v úseku Palackého – Neředín, krematorium. O podobě tramvajového provozu v tomto období budeme informovat v samostatné tiskové zprávě.
  • Křižovatka Foerstrova x Svornosti bude pro veškerý provoz uzavřena v termínu od pondělí 23. 10. 2023 do neděle 29. 10. 2023.
  • Křižovatka Foerstrova x Hněvotínská x Štítného bude pro veškerý provoz uzavřena v termínu od pondělí 30. 10. 2023 do neděle 5. 11. 2023. Autobusovému provozu bude umožněn průjezd v obou směrech po pravém odbočovacím pruhu z ulice Hněvotínská do ulice Albertova. 

Oprava ovlivní i provoz MHD v Olomouci. Změny se dotknou provozu deseti autobusových linek, a to linek č. 10, 12, 16, 19, 21, 26, 27, 29, 50, 52. Dle etapy stavby se budou měnit i trasy a jízdní řády linek.

Podrobnosti jsou k dispozici zde: https://www.dpmo.cz/informace-pro-cestujici/aktuality/?id=601





INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty