Autor kriminálních příběhů z historie Olomouce bude přednášet i o detailech zločinů

Olomoucký pitaval a Hanácký pitaval, to jsou knižní tituly, které v sobě skrývají desítky mimořádně krutých, a přitom čtenářsky zajímavých kriminálních příběhů z historie Olomouce. Jejich autor, profesor bohemistiky a historik Jiří Fiala, bude v úterý přednášet o unikátních zločinech, které náš region zažil.

Jiří Fiala, autor Olomouckého i Hanáckého pitavalu

Roku 1994 vyšla kniha olomouckého literárního a regionálního historika Jiřího Fialy Olomoucký pitaval. Protože se tato unikátní publikace postupně stala pro zájemce předmětem marného hledání v antikvariátech i na internetu, spolek Memoria Porta, z. s., zpřístupnil Olomouckým pitavalem, vydaným roku 2022, vybrané kapitoly prvního vydání této publikace čtenářům. Jiří Fiala je zrevidoval a doplnil o kapitoly věnované vybraným olomouckým zločinům a jejich pachatelům z 20. století.

Další revidované kapitoly prvního vydání Olomouckého pitavalu byly zařazeny do kolektivní publikace Hanácký pitaval, jež vyšla koncem listopadu 2023 – ke kapitolám pojednávajícím o olomoucké zločinnosti zde přibyly kapitoly odehrávající se mj. v Litovli, Prostějově, Uničově, Mohelnici, Šternberku či v Přerově. A poněvadž ještě několik kapitol z 1. vydání Olomouckého pitavalu zbylo, připravuje se již dnes Hanácký pitaval II, rovněž obohacující regionální literaturu faktu o tematiku zločinnosti na Hané v časech dávno minulých i současných.

Přednáška profesora Jiřího Fialy se odehraje v úterý 9. ledna od 17 hodin v Červeném kostele vedle Vědecké knihovny Olomouc. Přednáška, doprovázená prezentací ikonografických dokumentů, seznámí posluchače s významnými i méně významnými, zato ale svým způsobem unikátními kriminálními případy i okolnostmi, jež provázely jejich beletrizaci v uvedených publikacích. Vstup na přednášku je volný a bezplatný. 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty