Supermoderní operační sály vznikly ve stodvacetileté nemocniční budově

Špičkovou medicínu 21. století lze praktikovat i v budově starší než sto let, pokud se tomu vhodně a citlivě uzpůsobí. Nové operační sály získaly díky rozsáhlé rekonstrukci Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku a Oční klinika. Jsou v pavilonu E Fakultní nemocnice Olomouc pocházejícím původně z roku 1902.

Foto: FNOL

Přestavbu ve stodvacetileté budově  prováděla bezmála pět měsíců firma PTÁČEK - pozemní stavby s.r.o. Náročná rekonstrukce vyšla na více než 72 milionů korun bez DPH.

„Areál naší nemocnice se mění doslova před očima, v posledních letech zde vyrostla řada budov poskytujících zdravotníkům to nejmodernější zázemí pro jejich práci. Všechny provozy však nelze naráz přestěhovat do nového, byť bychom si to velmi přáli, ale i pracoviště sídlící ve starších objektech, jejich klienti a personál si zaslouží odpovídající prostředí pro úspěšnou léčbu. Proto jsme se pustili do náročné rekonstrukce v jedné z našich nejstarších budov a jsem velmi rád, že se toto dílo podařilo,“ chválí všechny zainteresované ředitel FN Olomouc prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D.

„Jsme rádi, že končí náročné provizorní období, kdy jsme operovali ve dvousměnném provozu na náhradním operačním sále. Nové operační sály jsou pro nás velkou výzvou k navýšení počtu operací a ke snížení čekací doby na zákrok. V současné době ročně provádíme téměř čtyři tisíce očních operací. Krásné moderní prostory nadchnou jak personál, tak pacienty,“ oceňuje přínosy rekonstrukce přednostka Oční kliniky Fakultní nemocnice Olomouc MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO.

„Všichni do jednoho se těšíme na nové prostory operačních sálů. Ty původní v mnoha případech nepůsobily reprezentativně nejen pro naše zahraniční hosty, stážisty, ale dokonce i pacienti uléhající na operační stůl občas utrousili, že je neuvěřitelné, že můžeme v takto ‚nepěkných‘ prostorách dělat kvalitní a moderní medicínu. Nové vybavení operačních sálů nás posune dále. Například stropní světla nabízejí kvalitnější osvětlení operačního pole. Operační stoly s větší nosností umožní provádět operace pacientů s nadváhou, zatímco doposud jsem si v těchto případech speciální stůl pro obézní pacienty půjčovali,“ hodnotí význam rekonstrukce více než stoletého pavilonu přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku FN Olomouc doc. MUDr. Richard Salzman, Ph.D. a dodává: „Všichni víme, že se vždy během rekonstrukce staré budovy objeví nečekané problémy. Velice oceňuji profesionalitu stavební firmy a zejména technického personálu nemocnice, který dokázal všechny nesnáze překonat, a výsledkem jsou krásné a plně funkční prostory operačních sálů.“

Předmětem stavebních úprav v budově E byla rekonstrukce čtyř operačních sálů - dvou pro kliniku ORL a dvou pro Oční kliniku, včetně souvisejícího zázemí. Na severní straně pavilonu bylo rovněž vybudováno nové únikové schodiště. Součástí projektu byl i vznik nové strojovny vzduchotechniky v podkroví budovy. „Pro transport vzduchotechnických jednotek bylo nutno vybourat otvor ve štítové stěně objektu a také vystavět dostatečně únosné lešení do úrovně podlahy ve čtvrtém nadzemním podlaží, kam byly jednotky vyneseny jeřábem. Na operačních sálech je navržená pětadvacetinásobná výměna vzduchu, což v případě největšího sálu znamená 2300 metrů krychlových vzduchu za hodinu. Distribuci upraveného vzduchu pak zajišťují laminární pole o rozměru 230 x 190 centimetrů, opatřená nástavci s HEPA filtry,“ prozrazuje zajímavosti rekonstrukčních prací vedoucí Odboru investic Fakultní nemocnice Olomouc Ing. František Valíček.

V obou podlažích, která prošla rekonstrukcí, jsou mimo operační sály umístěny také související potřebné místnosti, jako je dekontaminace, sterilizace, filtry a denní místnost pro zaměstnance, umývárna, úklidové místnosti, popisovny a skladové prostory. Nově vznikly rovněž stacionář s osmi křesly pro Oční kliniku a dospávací pokoj se třemi lůžky pro potřebu kliniky ORL. Dále byly v rekonstruovaných částech obou podlaží kompletně vyměněny všechny technické instalace - elektroinstalace, topení, chlazení, vzduchotechnika a zdravotechnika. Do operačních sálů byly přivedeny rozvody kyslíku, stlačeného vzduchu a vakua.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty