Spousta adrenalinu! V zoo vypouštěli do výběhu velké stádo oryxů. Letos s předstihem

Jen jednou ročně se odehrává tato adrenalinová scéna. V Zoo Olomouc vypustili po dlouhé zimní pauze do venkovního výběhu stádo krásných afrických oryxů včetně jejich mláďat. Březí samice ale raději zatím zůstaly ve stáji.

Foto: Zoo Olomouc

„Proces vypouštění je plný adrenalinu. Těmto obyvatelům rozlehlých stepí a polopouští příroda velí při leknutí reagovat velmi rychlým útěkem, který v našich podmínkách může skončit vážným zraněním. Platí to především pro mláďata, která se při vypuštění poprvé ocitnou ve volném prostoru, kde je pro ně vše neznámé. Letos jsme do výběhu vypustili celkem jednadvacet oryxů , z toho jednoho samce, dvanáct samic a osm mláďat. Čtyři březí samice zůstaly ve stáji, která je pro ně k porodu bezpečnější. Dnes stádo skýtá pohled na klidná zvířata, která si užívají jarních slunečných dnů,“ uvádí zooložka Eliška Veselá.

Olomoucká zoo patří k nejúspěšnějším chovatelům oryxů jihoafrických v Evropě – žije v ní jedno z největších stád. Tato zvířata jsou pro olomouckou zoo vlajkových druhem. První pár oryxů jihoafrických přišel ze Zoo Liberec už na podzim roku 1973. Další oryxi, zakladatelé olomouckého stáda, sem přišli v roce 1974 ze Zoo Dvůr Králové, kam je spolu s množstvím dalších zvířat přivezl Josef Vágner, tehdejší ředitel a současně zakladatel královedvorského Safari, přímo z oblasti jejich přirozeného výskytu v Namibii.

Zoo Olomouc je od té doby chová nepřetržitě a pravidelně je rozmnožuje. Od roku 1973 zde došlo k 343 porodům. Mláďata se rodí na zimovišti afrických zvířat, kde s ostatními členy stáda čekají, až se oteplí a budou moci být po zimě vypuštěna ven. Ačkoliv v poušti Kalahari, která je jejich přirozeným prostředím, klesá v některém období noční teplota pod bod mrazu a s ochlazením se dokážou vyrovnat, v zoo k jejich vypouštění obvykle dochází na přelomu dubna a května, kdy je teplejší počasí stabilnější. Letos si ale příroda pospíšila.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
Chata Kouty