Unikátní fotografie slavných loštických výrobců Olomouckých tvarůžků slaví 115 let!

Právě před 115 lety byla pořízena první historická fotografie, která zachytila Aloise Wesselse a jeho zaměstnance při výrobě tvarůžků v Lošticích. Tento snímek, pořízený na dvoře domu č. 57 na ulici Palackého, připomíná nejen dlouhou tvarůžkovou historii, ale i trvalou spojitost s místem, kde výroba Olomouckých tvarůžků dodnes probíhá.

Fotografie Aloise Wesselse a jeho týmu v Lošticích vznikla před 115 lety | Foto: archiv Muzea Olomouckých tvarůžků

Alois Wessels převzal rodinný podnik po svém otci a zakladateli, Josefu Wesselsovi, v roce 1897. Pod jeho vedením se malá rodinná živnost proměnila ve významný výrobní podnik. Díky jeho odhodlání modernizovat výrobu a investovat do nových technologií se tvarůžkárna v Lošticích rychle rozrostla. Během pouhých dvaceti let se firmě podařilo stát se největším výrobcem tvarůžků v Rakousku-Uhersku.

„Odkaz Aloise Wesselse a jeho otce je pro nás velkou inspirací. Je nám ctí být pokračovateli této tradice a udržovat výrobu Olomouckých tvarůžků v Lošticích. Historická fotografie z roku 1909 nám připomíná, jak dlouhou cestu jsme již ušli, a potvrzuje, že naše tvarůžky stále patří mezi nejoblíbenější zrající sýry na trhu,“ uvedl Leoš Kalandra, vedoucí obchodu a marketingu společnosti A. W., výrobce tvarůžků pod značkou Olomoucké tvarůžky.

Tuto historickou fotografii mohou návštěvníci spatřit v Muzeu Olomouckých tvarůžků, které se nachází v Lošticích hned vedle místa, kde se již téměř 150 let tvarůžky vyrábějí. V expozici muzea je vystaven průřez historií Olomouckých tvarůžků, od nejstarších záznamů až po současnost. Návštěvníci zde mohou poznat příběh Aloise Wesselse i dalších členů rodiny Wesselsů, kteří se zasloužili o budování značky. „Tvarůžkové muzeum se okamžitě po otevření stalo vyhledávaným a oblíbeným turistickým cílem. Letos muzeum oslavilo 10 let od otevření a nedávno jsme u nás přivítali návštěvníka s pořadovým číslem 240 000,“ doplnil Leoš Kalandra.

Jedním z hlavních lákadel muzea je Velký příběh, který sleduje vývoj výroby od ručních začátků až po modernizaci, kterou realizoval zeť Aloise Wesselse, Karel Pivný. Návštěvníci mohou obdivovat autentickou pracovnu Karla Pivného, retro kino promítající filmy o historii tvarůžků, originální formovací a koupací stroj z 20. století nebo časovou osu rekapitulující historii výroby.

Olomoucké tvarůžky nejsou jen součástí naší kulinářské historie, ale i zdravá potravina. Jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a vápníku, což jsou klíčové živiny pro zdraví svalů a kostí. Díky nízkému obsahu tuku a nízké energetické hodnotě jsou ideální volbou pro ty, kteří dbají na zdravý životní styl. Na 100 gramů obsahují pouze půl procenta tuku a přibližně 127 kalorií, přičemž vysoký obsah bílkovin zajišťuje jejich sytost i v malých porcích. Dnes společnost A. W., výrobce Olomouckých tvarůžků, zaměstnává přibližně 180 lidí a ročně produkuje více než 2 200 tun tvarůžků v různých tvarech a příchutích. Olomoucké tvarůžky se tak staly nejen tradičním pokrmem, ale také oblíbenou a zdravou součástí české kuchyně.

Kdysi byly tvarůžky i platidlem

První písemná zmínka o olomouckých tvarůžcích je ale ještě starší, pochází už z roku 1452, a pojmenování „tvarůžky“ se objevilo prvně v soupisu pozůstalosti z Olomouce z roku 1583. V oněch časech se občas tvarůžky používaly i jako platidlo, když někteří řemeslníci dostávali odměnu právě v této "měně".

Tvarůžky se po staletí vyráběly zejména na venkově okolo Olomouce, přičemž přízvisko „olomoucké“ se jim dostalo především proto, že se tyto specifické produkty z tvarohu prodávaly na „slavných trzích v Olomouci“. Přesně před sto lety bylo na Olomoucku napočítáno dvaasedmdesát různě velkých výrobců této regionální gastronomické speciality. 

Alois Wessels

Josef Wessels, zakladatel firmy




INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj