U Tří sekerek a U Zlaté hrušky: historie slavných hotelů, z nichž se stala ostudná ubytovna

Kavárna, směnárny, galanterie, hračkářství, bar, diskotéka, sídlo realitní společnosti i banky a … a ubytovna jako ze sociálně vyloučené lokality na periferii. Tato absurdní situace už řadu let platí pro olomouckou Riegrovu ulici v samém centru města. Nyní se už ví, že ubytovna k poslednímu srpnu končí. Jaké ale byly osudy domů Riegrova ulice 14 a 16 v předchozích staletích?

Pohlednice z roku 1915

Oba domy byly právovárečné, což znamená, že jejich majitelé směli vařit a prodávat pivo. To také během staletí mnohdy využívali a tak je tradice pohostinství v této části Litovelské (dnes Riegrovy) ulice opravdu prastará. Pamětníci vědí, že ještě na začátku 90. let se sem dalo zajít na pivo. To bylo v době, kdy ještě stále fungoval někdejší hotel Morava, v poslední fázi existence přejmenovaný na hotel Brioni.

Nynější ubytovna je tvořena dvěma domy, které jsou při pohledu z ulice zcela samostatné a mají také odlišný počet podlaží, uvnitř jsou ale stavebně propojené. Komplex tvoří domy Riegrova číslo 14 a 16, neboli číslo popisné 377 a 378. Oba mají podobné osudy.

Dům číslo 14 nabízel po staletí pohostinské služby. Roku 1765 zde Ferdinand Krumpholz provozoval výčep a pohostinství – a je historicky docela milé, že byl v dobových dokumentech označován za „neklidného měšťana“. Jako by předznamenal nám známé osudy domu v posledních letech. V roce 1864 zde hostinský a hoteliér Filip Baum provozoval hostinec s ubytováním, v roce 1899 získal majitel Bruno Winter koncesi na provozování na provozování hostinské a výčepní živnosti, výrobu a prodej čokolády, „likérů, rosolek, koňaků, dalších teplých nápojů“ a také k provozování povolených her a ubytovávání cizinců. Majitelem domu byl následně i významný olomoucký stavitel Viktor Mader. V roce 1911 vlastní objekt Jan Vondrášek a provozuje ubytování ve čtyřiceti dobře zařízených pokojích s tekoucí studenou i teplou vodou. Ve 30. letech přibývá dalších deset pokojů, tudíž má hotel kapacitu 50 pokojů.

Hotel U pošty na dobové pohlednici

Od 80. let 19. století se domu říkávalo U Zlaté hrušky či stručněji U Hrušky, na začátku 20. století zde byl po rekonstrukci otevřen tehdy moderní secesní hotel s název Zur Post, hotel U pošty. V roce 1952, již ve správě národního podniku Restaurace a jídelny, dostal hotel jméno Morava. To mu vydrželo až do přelomu 80. a 90. let a i přes následné přejmenování na hotel Brioni mu Olomoučané říkali stále Morava. Kromě hotelu, jehož úroveň během dekád postupně poněkud upadala, zde byla i stejnojmenná prostorná restaurace, zabírající celý parter domu.

Když po roce 1990 časy hotelu i restaurace skončily, změnilo se využití na ubytovnu a parter sloužil jako prodejna různého zboží. Ještě před nějakými deseti patnácti lety zde ubytování využívali běžní klienti, kteří třeba jen potřebovali přečkat nějakou dobu před nalezením standardního nájemního bytu. Teprve v poslední dekádě provozovatel objektu (nikoliv jeho majitel) přišel bohužel na to, že ekonomicky nejvýhodnější je ubytovávat velmi početné chudé rodiny, na jejichž bydlení dostává provozovatel peníze od státu. Strašidelná ubytovna tak byla na světě.

Zdroj: Památkový katalog NPÚ

Dům v Riegrově číslo 16 je rovněž historicky spojen s provozováním pohostinských i ubytovacích služeb. Během let nesl název U Tří sekerek, od roku 1754 U velkého Goliáše nebo U Goliáše, následně znovu U Tři sekerek, a to až do roku 1912. Zajímavé je, že v roce 1811 je zde uváděna v podání Jana Prchlého výroba lihovin, což je od vaření piva určitý krok dále. Později se restauraci a ubytovacímu zařízení říkalo Měšťanský dvůr neboli Burgerhof, kterýžto název je čitelný i na některých historických pohlednicích.

Za první republiky zde stále pokračoval provoz restaurace i ubytování, šlo prý o pokoje pro méně náročné. V poslední fázi samostatnosti zde bylo po druhé světové válce vedeno 26 pokojů. Za pozornost stojí, že v roce 1939 hotýlek a hospodu provozují společně dva členové dvou významných olomouckých hoteliérských a pohostinských rodin, Břetislav Drápal a Marie Kudlová. V roce 1947 byl dům stavebně propojen s vedlejším hotelem a společně s ním pak nesl název hotel Morava.

Ještě malý dovětek, proč se větší z domů jmenoval Hotel U pošty. Od roku 1652 fungovala totiž naproti v řadovém renesančním domě první olomoucká císařská pošta, kterou provozoval jistý Martin Fabetitz. Osudy poštovních úřadů v Olomouci se pak sice výrazně měnily, ale v roce 1889 se po mnoha stěhováních do Litovelské neboli Riegrovy ulice vrátila pošta znovu, a zůstala zde až do roku 1930. To byl tedy ten hlavní důvod, proč hotel v této ulici dostal název Hotel zur Post, tedy U pošty.

Zdroje: 

Nather Wilhelm: Kronika olomouckých domů

Čermák Miroslav: Olomoucké hospody, zájezdní hostince, hotely, vinárny a kavárny v minulosti



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
Chata Kouty