Vzácní arktičtí hosté: kamenáčci pestří se nečekaně objevili na Přerovsku

V těchto dnech se na podmáčeném poli u obce Vlkoš objevilo hejnko osmi kamenáčků pestrých. Jde o bahňáky kteří žijí v arktidě na pobřeží Skandinávského poloostrova a jen velmi vzácně se objevují v době tahu ve střední Evropě.

Foto: Jiří Šafránek

Kameňáček pestrý je veliký asi jako kos s krátkými červenými nohami a krátkým ocasem. Opeření horní části těla má rezavohnědé a černobílé, spodní strana těla je bílá s širokou černou hrudní páskou. Samec i samice jsou stejně zbarveni. Živí se korýši, hmyzem a měkkýši, které vyhledává pod naplavenými řasami na mořském pobřeží.

Hnízdí v pobřežní tundře a je jedením z nejseverněji hnízdících ptáků. Je to tažný druh, který zimuje na mořských pobřežích všech kontinentů. U nás se vyskytuje velmi vzácně na tahu a to pouze jednotliví ptáci nebo malá hejnka od 2 do 6 kusů.

Zajímavé je i to, že na stejné lokalitě se s nimi zároveň vyskytují i další u nás vzácné severské druhy a to jespák křivozobý, linduška rudokrká a konipas luční severoevropský. Na polním mokřadu u Vlkoše je objevil ornitolog Zdeněk Abrahámek.

Jiří Šafránek

Kamenáček pestrý | Foto: Jiří Šafránek

Kamenáček pestrý | Foto: Jiří Šafránek

Linduška rudokrká | Foto: Jiří Šafránek

Video: Zdeněk Abrahámek




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
Chata Kouty