Tuny odpadu po povodních je nutné zlikvidovat, řeší se, kam s ním. V terénu jsou stovky hasičů i vojáci

Krizový štáb Olomouckého kraje na svém dopoledním jednání v pondělí 23. 9. 2024 řešil hlavně problém nakládání s odpadem, který se hromadí v postižených obcích. Projednávala se však i víkendová pomoc dobrovolníků, postupné napojování koncových uživatelů na dodávky elektřiny, obnovování dodávek plynu a další.

Při povodních vznikly i tuny odpadu. Kam s ním? | Foto: HZS Olomouckého kraje

„Odpad, který vzniká v obcích postižených povodněmi, je potřeba likvidovat. Podél cest se hromadí věci z domácností, poškozený nábytek, nefunkční elektronika, různé naplaveniny, klády dřeva, hromady větví a další. Součástí může být i nebezpečný odpad, který podléhá zvláštnímu režimu. Aktuálně fungující skládky nemají kapacitu, aby toto obrovské množství odpadu pojaly, proto je třeba situaci akutně řešit,“ uvedl po jednání krizového štábu Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

V každé postižené obci vznikají mezideponie, ale ty se pomalu blíží stropu své kapacity. Navíc nahromaděný odpad a naplaveniny jsou často umístěny podél a na komunikacích, které je potřeba mít volné pro průjezd těžké hasičské a vojenské techniky. Ve spolupráci s Krizovým štábem obce s rozšířenou působností Jeseník se tedy řeší, kdo a kam bude opad odvážet, hledají se vhodné lokality pro dočasné uložení odpadu, poptávají se firmy, které by pomohly s tříděním, drcením či odvozem vytříděného materiálu.

Krajská veterinární správa řeší také likvidaci uhynulých zvířat a živočišných a rostlinných zásob, které vznikly v domácnostech po odpojení elektřiny (např. rozmrazené maso z mrazničky, prošlé a poškozené potraviny z lednice apod.). Úzce spolupracují s asanačním podnikem v obci Žichlínek a bioplynovou stanicí v Rapotíně. Svoz uhynulých zvířat a poškozených a prošlých potravin z domácností zajišťuje asanační ústav. V obcích jsou přistavené odpadní nádoby, do kterých mohou občané potraviny i s původními obaly vyhazovat. Tuto službu mají zdarma.

V terénu jsou hasiči, vojáci a policisté

Stovky hasičů, policistů, vojáků a dobrovolníků, kteří pracují v postižených obcích, za sebou mají kus odvedené práce, nicméně podstatná část je ještě čeká. Nejen o uplynulém víkendu, ala každý den je na místě nasazeno asi osm stovek profesionálních a dobrovolných hasičů, 170 policistů a 170 vojáků. V současné chvíli je na místě asi 300 ks hasičské a 70 kusů vojenské techniky. Podle ministra vnitra Víta Rakušana je celkem v zasažených oblastech 530 vojáků se 120 kusy techniky a zasahovalo celkem 1200 profesionálních a 1600 dobrovolných hasičů.

Jednou z priorit v zasaženém území je obnovit dodávky elektrického proudu. A to co nejrychleji. Hasiči proto teď intenzivně spolupracují s ČEZem, obnovují cesty, klestí porost a čistí přístupové komunikace, aby se pracovníci firmy dostali ke zdevastovaným místům a trafostanicím a mohli je opravit. Na mnoha místech jsou již domácnosti k elektřině připojeni, na dalším obnovení dodávek technici pracují. Aby lidé měli alespoň nějaký přístup k elektrickému proudu, je na místě k dispozici téměř 160 kusů elektrocentrál, díky kterým se dá nabít telefon, ohřát oběd nebo uvařit káva.

Policisté na Jesenicku střeží soukromé i veřejné objekty, hlídají např. sklad humanitární pomoci v Jeseníku. Každý den, ve dne i v noci, je v terénu nasazeno 29 hlídek, na které se mohou občané obracet s jakýmikoli podněty. Hlídky jsou schopné na volání okamžitě reagovat a případné podněty prověřit. Zatím v postižené oblasti nezaznamenali žádné případy rabování.

Pozor na kontaminovanou vodu!

Při práci v postižených oblastech, a nejen v nich, vzniká pro obyvatele riziko infekce, které je přenášeno kontaminovanou povodňovou vodou. Ta je znečištěna lidskými výkaly z žump a poničených čističek odpadních vod, a také výkaly zvířat. Infekce může do těla vniknout i nepatrně poškozenou kůží (např. oděrkami). Je proto žádoucí omezit styk vody a bláta s tělem člověka. Povodňové vody se nedotýkejte, používejte osobní ochranné pomůcky – gumové rukavice, holínky/pevnou nepromokavou obuv, případně i ochranu očí.

Po ukončení úklidu si řádně umyjte ruce a vydezinfikujte dezinfekčním přípravkem. Pokožku celého těla a vlasy umyjte vodou a mýdlem/šamponem. Veškerá poranění pokožky, hnisání, vyrážky apod. doporučujeme konzultovat s lékařem.

Problém v postižených oblastech je také voda ze studní, které byly povodní zasaženy. Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje nabízí zdarma občanům v postižených oblastech rozbory pitné vody. Společnost Vodovody a kanalizace Jesenicka vydala pro své zákazníky doporučení, aby vodu z veřejného vodovodu převařovali. Podrobnosti najdete zde https://vakjes.cz/novinky/200-doporuceni-pro-odberatele-prevarovani-vody.html

Podle dnešních informací z ministerstva vnitra hasiči během 25 tisíc zásahů zachránili v celé České republice 1516 osob. Pět lidí během povodní zemřelo a osm je pohřešovaných. 



INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj