Rumunské a řecké delikatesy: u prodejny vzniklo i bistro, dáte si tu originální oběd

Mezi známými podniky, které na přelomu roku zmizely z centra, byla i prodejna rumunských a řeckých gastronomických specialit Bacania. Ta se ale jen přestěhovala z Denisovy do Kateřinské ulice a teď nabízí mnohem víc - kromě nákupu si zde můžete dát i snídani či oběd.

Foto: Rej.cz

Větší prostory v Kateřinské ulici 3, kde bývala dřív kavárna a palačinkárna, využila zakladatelka podniku Pavlína Giochala naplno. V příchozí části je prostorná prodejna, v níž se zákazník cítí jako tisíc kilometrů daleko na Balkáně. Za ní ale pokračujeme do dalších dvou místností, kde je bistro, a na léto se nabízí dokonce i prostrory vnitřního dvorku pro případnou malou zahrádku.

"Pořád tady máme prodejnu, kde nabízíme originální rumunské a řecké potraviny. Na snídani nebo svačinu ke kávě si u nás můžete dát výbornou baklavu nebo například galaktopureiku, tedy mléčný krémový dezert. Novinkou je, že nabízíme i polévky a dvě hlavní jídla, inspirovaná řeckou a rumunskou kuchyní. Dnes tady máme sarmale a orzoto s pyré z řeckých kapií a vepřovou kotletkou," zve hosty Pavlína Giochala. Dodejme, že orzoto je podobné rizotu, ale základní ingrediencí jsou kroupy, nikoliv rýže, a sarmale je plněný kvašený zelný list s polentou a zakysanou smetanou.

Hlavní jídla se budou obměňovat, nicméně rumunská domácí specialita sarmale by měla zatím být v nabídce pravidelně. Je totiž docela pravděpodobné, že pokud člověk nebyl osobně v Rumunsku, tuhle specialitu ještě neměl šanci poznat. 

Stěhování tedy tomuto bodu gastronomické mapy Olomouce prospělo. Olomoučané teď mohou vedle italské, řecké, turecké či třeba americké kuchyně pravidelně ochutnávat i rumunské speciality.  

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty