Jako v zákopech druhé světové války. Hejtmanství sbírá svíčky i zbytky vosku pro Ukrajinu

Už rok trvá rusko-ukrajinská válka. Vojáci i civilisté zažívají zvláště teď v zimě krušné časy. V zemi panuje mráz a mnoho oblastí je bez proudu nebo zažívá výrazné výpadky elektřiny i teplé vody. Lidé se nemohou zahřát, uvařit si jídlo ani si posvítit. Proto vznikla sbírka Světlo pro Ukrajinu, při které dobrovolníci sbírají svíčky.

Hejtman Josef Suchánek a sbírka svíček

Vybrané svíčky, upravené do speciální podoby, zamíří na Ukrajinu. Upravovat je budou dobrovolníci. Dárci mohou nové svíčky i zbytky vosku a další materiál nosit i do sídla Olomouckého kraje.

„Po odstrojení adventního věnce dáváme často nevyhořelé svíčky do šuplíku, s tím, že je využijeme někdy příště. Co kdyby to někdy příště bylo právě teď? Každá svíčka, kterou přinesete k nám na krajský úřad, může pomoci těm, kteří to opravdu potřebují,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

ZÁKOPOVÉ SVÍČKY PODLE VZORU Z DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY

Sesbíraný materiál poslouží dobrovolníkům na výrobu takzvaných zákopových svíček. Na zhotovení takové svíce stačí tři suroviny. Plechovka, karton a vosk. Svíčka dokáže hořet několik hodin a je schopna ohřát místnost až o čtyři stupně. Vyrobená ohřívadla pomůžou na Ukrajině obyčejným lidem v krytech i vojákům.

„Zákopové svíčky v plechovce používali vojáci za druhé světové války. Je vyzkoušené, že tento malý pomocník dokáže vytvořit velkou dávku tepla a světla. Jsem rád, že se naše hejtmanství na sbírce podílí,“ dodal hejtman Suchánek.

Příprava "zákopových svíček" | Foto: Twitter Tomáš Kremr

Svíčky i vosk mohou lidé nosit do budovy Krajského úřadu Olomouckého kraje do pátku 24. února. Nehodí se svíčky čajové, dortové, tenké nebo ty ve skle. Dobrovolníci nejlépe využijí svíce s širším objemem. Nosit můžete také pečlivě vymyté plechovky od potravin z tvrdého plechu například od hrášku, rajčat či fazolí.

Budovu sídla hejtmanství najdou dárci naproti vlakovému nádraží v Olomouci, přístupná je v úředních hodinách, které jsou zveřejněny na webu www.olkraj.cz. Ve vstupní hale budovy je u vchodu do jídelny připravena krabice s nápisem Světlo pro Ukrajinu.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty