Senátorka šířila dezinformaci o tuberkulóze na Olomoucku, zdrojem měli být ukrajinští vojáci

Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje se dnes distancovala od poplašné zprávy, podle níž se mají obyvatelé kraje nechat vyšetřit kvůli údajnému šíření tuberkulózy. Jednalo se o lživou zprávu, která vyvolávala dojem, že zdrojem nákazy jsou ukrajinští vojáci na Libavé a nákazu šíří český personál z vojenského výcvikového prostoru Libavá. Fejkovou zprávu sdílela na svém facebookovém profilu i senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

Nákazu měli údajně šířit lidé působící ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá. Foto: Armáda ČR

Zpráva je nesmyslná, krajští hygienici nic takového nevydali. Dokument ale působí věrohodně a uvádí se v něm dokonce i domnělý autor zprávy, skutečná pracovnice z krajské hygienické stanice.

Poté, co na nebezpečné sdílení záměrně protiukrajinského nesmyslu upozornila média, senátorka z Kroměříže svůj příspěvek na sociální síti smazala. Kolik lidí si jej ale předtím přečetlo a poslalo dál, je otázkou. 

Krajská hygienická stanice Olomouc vydala toto prohlášení:

Prostřednictvím sociálních sítí a emailové komunikace se v současné době šíří falešné oznámení obsahující výzvu k mimořádnému vyšetření a preventivní prohlídce na tuberkulózu s odkazem na Krajskou hygienickou stanici Olomouckého kraje se sídlem v Olomouci, Wolkerova 74/6, Olomouc (dále jen "KHS"), podepsané vedoucí oddělení protiepidemického Mgr. Barborou Hanákovou.

KHS tímto upozorňuje všechny osoby, že se jedná o podvodné oznámení šířené formou emailů a následně sociálních sítí a informace v něm uvedené nejsou poskytnuty ze strany KHS.

Žádáme všechny osoby, které obdrží toto falešné oznámení, aby je dále nešířily a nereagovaly na ně!

Hygienici postoupí celou věc policii, protože šíření poplašné zprávy má samozřejmě i trestněprávní rovinu. Tisková mluvčí KHS Markéta Koutná uvedla, že v souvislosti se sdílením falešné zprávy o výskytu tuberkulózy nikdo, senátorku Hamplovou nevyjímaje,  u hygieniků neověřil její pravost a rovnou zprávu sdílel. Jak Markéta Koutná dodala, žádný zvýšený výskyt tuberkulózy zaznamenán nebyl. Jde tedy o klasickou dezinformační kampaň, kdy se nepravdivá informace šíří bez ohledu na realitu a dodatečné vysvětlení už těžko napraví zpsobené škody.   

EDIT: Ještě v úterý 21. 2. odpoledne se na FB stránce Jana Zwyrtek Hamplová fanpage objevila omluva tohoto znění: "Musím se omluvit za příspěvek o tuberkuloze na Olomoucku. Dostala jsem zprávu z důvěryhodné adresy, které jsem věřila. Teď už vím, že to mohlo být záměrně, s cílem mne poškodit. Příště budu muset volat přímo hygienu - zkušenost." 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty