Vzácný levhartí pár se do jarní sezóny pustil naplno. Vzejdou z jejich snahy mláďata?

Ve volné přírodě bychom levhartů mandžuských napočítali zhruba posledních sto jedinců. V olomoucké zoo jsou však k vidění a brzy jich snad bude ještě víc, neboť nově vzniklý chovný pár (Cora a Akeno) se do jara pěkně položil. A to doslova. Chovatelé jsou optimisty a věří, že by v létě mohla přijít mláďata.

Foto: Zoo Olomouc

“Samice šla do říje a samec se k ní postavil, jak mu přirozenost a pudy velí. V uplynulých dnech jsme několikrát registrovali jejich páření. Samozřejmě je naším přáním, aby z jejich počínání v průběhu měsíce června vzešla mláďata,” uvádí zooložka Jitka Vokurková.

Zoo Olomouc chová levharty od roku 2001 a doposud se v ní odchovalo 12 jedinců. Počty zvířat v zajetí několikanásobně převyšují jejich počet v přírodě. Za poslední léta se jeho stavy zvýšily až na 100 zvířat, která byla spočítána v roce 2017 pomocí fotopastí. Původní monitoring v 70. letech minulého století zjistil pouze 32 jedinců, když se při počítání využily stopy zanechané ve sněhu.

Vážnou hrozbou pro levharty je pytláctví, ale i lesní požáry, nebo těžba dřeva a nerostných surovin. Ruské a západní ochranářské skupiny utvořily organizacis názvem Amur Leopard and Tiger Alliance (ALTA), která se má pokusit levharty a tygry ussurijské, kteří jsou rovněž ohroženi, zachránit. Snahou o záchranu levharta mandžuského se zabývá i WWF. Populaci v přírodě bude muset podpořit populace ze zoologických zahrad, tak aby se docílilo dostatečné genetické diverzity.

Foto: Zoo Olomouc



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty