Velkou arénu odložili na podzim, o malé hale s ledovou plochou ale rozhodují na radnici už teď!

Sportovci i sportující veřejnost v Olomouci dlouhodobě trápí absencí druhé ledové plochy. Veřejnost kvůli tomu může bruslit jen v pár vyhrazených hodinách, malí hokejistí chodí trénovat brzy ráno ještě za noční tmy. Bez ohledu na to, jak dopadne jednání o moderní velké hale, musí teď město rozhodnout o druhé ledové ploše.

Jedna lední plocha pro Olomouc nestačí

Rozhodnutí o velké zimní hale odložili zastupitelé na podzimní jednání. Nezávisle na tom, jestli bude město participovat na soukromém projektu multifunkční haly na Velkomoravské, nebo se vydá cestou obnovy stávajícího zimního stadionu, je však nyní třeba aktuálně řešit vybudování druhé ledové plochy. Radní proto zadali ke zpracování studii na svatbu malé zimní haly. „Nová malá hala bude navržena tak, aby mohla být propojena s přestavěnou velkou halou, nebo fungovala samostatně a umožnila využít plochu dnešního areálu pro polyfunkční výstavbu a kvalitní veřejné plochy,“ uvedl náměstek primátora Tomáš Pejpek.

„Malou halu s tréninkovou plochou potřebujeme v každém případě. Olomouc je dnes jediné extraligové město, které druhou ledovou plochou nedisponuje. Kvůli tomu také hokejový klub přišel o licenci na mládežnickou hokejovou akademii. Nová stavba nahradí současnou, již dlouhá léta nevyužívanou malou halu, která je nyní určena k demolici. Ať už by se jednalo o variantu s nebo bez zachování velkého zimního stadionu v ulici Hynaisova, zdůraznili jsme v zadání studie, že malá hala musí být soběstačná a na objektu zimního stadionu technicky i energeticky nezávislá, a že od studie očekáváme představení minimalistického řešení, nikoli velký nákladný projekt,“ vysvětluje investiční náměstek primátora Miloslav Tichý. Zároveň dodává, že podmínkou je také příprava studie, potažmo následného projektu tak, aby řešení odpovídalo očekávané dotační výzvě Národní sportovní agentury.

PRO TRÉNINKY MLÁDEŽE I KRASOBRUSLAŘE

Nová malá hala by měla sloužit primárně pro tréninky a zápasy hokejové mládeže, bruslení základních a mateřských škol i veřejnosti a pro tréninky krasobruslařů a sledge hokejistů. V případě, že by to výrazně neprodražilo výstavbu malé haly, chtějí radní do konceptu zahrnout také umístění venkovní plochy, která by v létě mohla sloužit pro in-line hokej a v zimě pro venkovní bruslení veřejnosti.

„Studii bychom měli mít v ruce na podzim letošního roku a ještě do Vánoc bychom ji chtěli projednat v odborných komisích a v radě města. Bude sloužit jako vstupní dokument pro kvalifikované rozhodnutí, jak s prostorem kolem zimního stadionu naložit,“ říká náměstek primátora Tomáš Pejpek. „Na projednanou studii navážeme dalšími stupni projektové dokumentace, které jsou nutné pro provedení stavby a stavební řízení. Cílem je, abychom v roce 2024 získali veškerá potřebná povolení, vysoutěžili zhotovitele stavby a v roce 2025 zahájili výstavbu,“ doplnil náměstek Tichý.

Studie stavby je nejjednodušší forma projektové dokumentace. Jejím cílem je ukázat koncept a dispozice plánované stavby. Pořízení studie na stavbu malé zimní haly bude stát necelého půl milionu korun a zpracuje ji pelhřimovská společnost AS PROJECT, s.r.o., která už úspěšně realizovala projekty zimních stadionů v Jihlavě a ve Vyškově.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty