Do Olomouce dorazí přes tři stovky skokových koní ze čtrnácti evropských zemí

Máte rádi krásné a legantní závodní koně? Do Olomouce tento týden míří tři stovky nejlepších skokových koní z celé Evropy. Jezdecký areál na Lazcích totiž hostí už tradiční a oblíbený Světový pohár v parkurovém skákání.

Foto: Kateřina Návojová

Areál Equine Sport Center Olomouc pořádá tento týden jubilejní 10. ročník mezinárodních skokových závodů zařazených do série Světového poháru Mezinárodní jezdecké federace. Účastnit se jich bude přes 300 koní ze čtrnácti zemí. Od čtvrtka 22. do neděle 25. června se v areálu Equine Sport Center koná Světový pohár v parkurovém skákání Banka CREDITAS CSI2*-W Olomouc 2023.

Závody, které se konají letos již podesáté, se těší tradičně z velkého zájmu jezdců. Těch dorazí celkem 213 a reprezentovat budou čtrnáct evropských zemí. Vedle České republiky figurují na seznamu národů Belgie, Estonsko, Kypr, Litva, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko a Slovinsko. Koní by podle nejaktuálnějších údajů mělo dorazit 313 a startovat budou v šesti kategoriích, včetně soutěží pro amatéry, juniory a mladé koně a jezdce do 25 let.

Nejobsazenější kategorií je ta hlavní CSI2*-W, jež se dělí ještě na takzvanou Gold, Silver a Bronze Tour. Během čtyřdenního mítinku proběhne 21 soutěží dotovaných celkovou částkou 86.000 eur. „V rámci kategorie CSI2*-W jsou vypsané dvě soutěže bodované do žebříčku Mezinárodní jezdecké federace Longines Ranking a třetí je součástí CSI U25. Nedělní Grand Prix, která je naplánována od 12:00 hodin, je opět započítávaná do centrální evropské ligy Světového poháru. Bude zároveň kvalifikací pro olympijské hry v Paříží 2024 a mistrovství Evropy seniorů 2023,“ uvedla ředitelka olomouckého Equine Sport Center Kristýna Koutná, která taktéž vykonává funkci ředitelky akce.

Mezi dosavadní rekordmany co do počtu vítězství v olomoucké Grand Prix se řadí Aleš Opatrný, jenž vyhrál v roce 2017 s Dimarem a v letech 2020 a 2022 s Forewerem. Letos však s tímto valachem nedorazí, jelikož se zotavuje z nedávného zranění. „Mám ovšem nového koně, s nímž v Olomouci absolvuji první mezinárodní závody. Následně s ním pojedu ještě do Magna Racina a poté vyhodnotím, zda má na to jít i červencovou olympijskou kvalifikaci v Praze. Podle prvních zkušeností však již mohu říct, že předpoklady má. Záleží pouze na tom, zda se stihneme dostatečně sehrát. Dle prvního dojmu je to minimálně stejně kvalitní kůň, jako je Forewer,“ konstatoval Aleš Opatrný.

Tři vítězství v hlavní ceně při Světovém poháru v Olomouci má i Němka Jörne Sprehe. Ta poprvé na kolbišti Equine Sport Center vyhrála v roce 2016 s klisnou Lunou, následně nenašla přemožitele o dva roky později na hnědákovi Stakki´s Jumperovi, s nímž se jí nejlépe dařilo i při osmém ročníku v roce 2021. Čtvrté vítězství tentokrát nepřidá, neboť není na seznamu účastníků. Podobně tomu je i v případě dalších jmen z tabulky šampionů. Jako úplně první do ní přibyl v roce 2014 Ital Frederico Ciriesi s klisnou Calidou. Poté následoval Maximilian Schmid z Německa v sedle koně Chacon. Před čtyřmi lety se blýskl nejlepším výkonem Emanuele Camilli s valachem Jakko reprezentující Itálii.

Podle očekávání je nejpočetnější ekipou ta domácí, která zahrnuje jen v kategorii CSI2*-W v součtu 60 jezdců a 102 koní. V master listu nechybí kromě již zmíněného Aleše Opatrného ani Marek Klus s Cardozem 4. Právě tato dvojice při loňském ročníku skončila po napínavém rozeskakování na výborném pátém místě. Přemysl Adam bude chtít s Cachasem zopakovat, či ještě vylepšit výsledek z roku 2021, kdy v základní části Grand Prix nechyboval, ale připsal si jeden trestný bod za překročení stanoveného času. Z domácích jezdců je dobré zmínit i nedávného člena českého týmu při Poháru národů v Bratislavě Jiřího Hrušku, dále pak olympioniky z Tokia Kamila Papouška a Miloslava Příhodu, nebo pravidelnou účastnici Global Champions League Sáru Vingrálkovou.

Podrobnosti o programu Banka CREDITAS CSI2*-W Olomouc jsou na oficiálních internetových stránkách s adresou www.csiolomouc.cz. Vstupné pro diváky je zdarma. Všechny soutěže bude možné sledovat nejen z ochozů kolbiště, ale také prostřednictvím HbbTV České televize nebo internetových kanálů EquiTV.cz a ClipMyHorse TV. Velkou cenu odvysílá živě také program ČT Sport.

Zdroj: https://csiolomouc.cz/



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty