Pozor na račí mor! V dobré vůli pomoct rakům mohou lidé naopak dál šířit vážnou chorobu

Nejen sucho, ale paradoxně i snaha některých lidí zachraňovat například raky říční z izolovaných tůní a vysychajících úseků, je problémem pro oživení vodních toků. Přenášením raků se totiž rozšiřuje račí mor, který se tak může dostat i do zatím nezasažených toků.

Foto: Olomouc.eu

„Je velmi složité žádat lidi se vztahem k přírodě, aby jí nepomáhali, ale na rozšiřování račího moru, tedy nemoci decimující naše původní raky, se mohou podílet i ti, kteří se nyní raky snaží zachraňovat. Úplně pominu to, že manipulují s chráněnými druhy, ale mor se tímto způsobem může velmi rychle dostat do zatím nezasažených toků a způsobit tam katastrofu,“ varuje vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka.

Je podle něj pochopitelné, že pohled na zkázu způsobenou suchem a hynoucí živočichy vybízí k záchraně co nejvíce jedinců, zároveň ale upozorňuje, že zachránce nemá šanci na první pohled poznat, že se jedná o nakaženého raka. „Prosím, žádné raky nestěhujte, protože se může jednat o nakažené původní raky nebo o raky nepůvodní. A u těch nepůvodních raků je jedno, jestli jsou zdraví nebo nakažení, protože pokud se i později setkají s račím morem, tak jsou nákaze odolní, ale nemoc dále roznášejí a šíří,“ apeluje zkušený odborník Petr Loyka.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty