Univerzita Palackého si polepšila a opět patří mezi tisícovku nejlepších na světě

Univerzita Palackého si v aktualizovaném Times Higher Education (THE) World University Rankings 2024 vylepšila svou pozici, když se umístila na 801.–1000. příčce a vrátila se tak zpět mezi tisícovku nejlepších univerzit na světě a zároveň je opět na třetím místě v České republice. Pozitivní je, že si UP vylepšila své skóre ve většině indikátorů.

Foto: Vojtěch Duda

Slabou stránkou univerzity i přes částečné zlepšení stále zůstává reputace (akademická i vědecká) a také vícezdrojové financování (konkrétně příjmy z průmyslového odvětví).

V THE World University Rankings 2024 se umístilo celkem 18 českých vysokých škol, přičemž pouze čtyři z nich se zapsaly mezi TOP 1000 univerzit na světě. Univerzita Palackého se společně s Českou zemědělskou univerzitou v Praze dělí o třetí příčku, před nimi jsou pouze Univerzita Karlova a Masarykova univerzita.

Letošní jubilejní vydání THE World University Rankings 2024 s sebou přineslo poměrně výraznou aktualizaci metodiky (doposud poslední proběhla v roce 2011), při které došlo k navýšení hodnoticích indikátorů z původních 13 na současných 18. Tato aktualizace znamená podrobnější hodnocení univerzit především v oblasti vědy a výzkumu. Se změnou metodiky se tuzemské univerzity vyrovnaly velmi dobře, když si hned sedm z nich (mezi nimi i olomoucká univerzita) vylepšilo svou pozici.

V rámci původní metodiky zůstalo zachováno všech pět pilířů, nicméně tři z nich byly přejmenovány. K největším změnám došlo v pilíři Kvalita výzkumu, kde původní jednu metriku (Citations) doplnily tři nové (Research Strength, Research Excellence a Research Influence). Poprvé jsou v žebříčku hodnoceny také patenty, které jsou odrazem toho, nakolik je výzkum dané univerzity citován v tomto segmentu. Novinkou je i ukazatel Studia v zahraničí, který má v letošním roce ještě stále (vzhledem k pandemické situaci v roce 2021) nulovou váhu. Poslední výraznější změnou je normalizace tří metrik v pilíři Mezinárodní prostředí, kde jsou nově zohledňovány počty obyvatel dané země.

Kompletní výsledky THE World University Rankings 2024 naleznete zde.

QS World University Rankings: Europe 2024

Ve druhé polovině září byly také zveřejněny výsledky ve zcela novém žebříčku QS World University Rankings: Europe 2024, ve kterém se Univerzita Palackého umístila na 219. příčce ze 688 hodnocených univerzit. V rámci zemí východní Evropy obsadila 9. příčku.

QS World University Rankings: Europe 2024 srovnává evropské univerzity ze 42 členských zemí Rady Evropy ve 12 indikátorech zaměřených na kvalitu výzkumu, zaměstnanost a uplatnění absolventek a absolventů, podmínky studia a výuky, globální angažovanost a udržitelnost.

Univerzita Palackého si nejlépe vedla v ukazateli Studenti vyjíždějící v rámci mezinárodní mobility, kde se umístila na celkové 42. příčce a 3. v ČR. Ještě lépe se UP ve srovnání tuzemských univerzit umístila v indikátorech Poměr zahraničních akademických a vědecko-výzkumných pracovníků a Citovanost, kde mezi českými univerzitami drží 2. místo. Naopak až 10. příčku v tuzemském srovnání obsadila UP v Poměru studentů na akademického pracovníka a ve Studentech přijíždějících v rámci mezinárodní mobility. Toto jsou slabé stránky, na kterých je zapotřebí zapracovat.

QS World University Rankings: Europe 2024 zveřejnil umístění 688 institucí, přičemž 17 z nich bylo z České republiky. Vzhledem k tomu, že žebříček vyšel v letošním roce vůbec poprvé, není možné porovnávat případný vzestup či propad. Už nyní je ale jasné, že cílem Univerzity Palackého je snažit se posunout vzhůru a proniknout tak mezi TOP 3 české univerzity, jako je tomu v případě jiných žebříčků.

Evropskou jedničkou je dle hodnocení britská University of Oxford, pro východní Evropu je to česká Univerzita Karlova. Mezi TOP 10 univerzit východní Evropy se dostalo hned pět českých univerzit, doplněných o tři polské a dvě maďarské.

Žebříček QS World University Rankings: Europe 2024 najdete zde.

„Výsledky v hodnocení THE World University Rankings 2024 i QS World University Rankings: Europe 2024 ukazují nejen silné, ale i slabé stránky Univerzity Palackého, na kterých je zapotřebí pracovat tak, aby se UP do budoucna zlepšovala nejen na poli univerzitních žebříčků. Tomu napomáhá i strategie Univerzity Palackého v oblasti mezinárodních žebříčků vysokých škol, která se zaměřuje na slabé stránky v hodnocení v rámci žebříčků a dle aktuálních výsledků je nastavena odpovídajícím způsobem,“ uvedl Michal Malacka, prorektor UP pro strategii a vnější vztahy.

Zdroj: www.zurnal.upol.cz




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty