Na Poděbrady pro originální burgery nebo do tropických skleníků za kvetoucími palmami a citrusy

Počasí v neděli sice nevypadá kdovíjak, ale pořád je z čeho vybírat. Na Poděbradech se koná po celý víkend parádní burger fest a ve sbírkových sklenících si můžete připadat jako v citrusovém háji před sklizní.

Poděbrady lákají na pět druhů burgerů - klasický hovězí, trhaný vepřový na indický způsob, kachní, klokaní nebo veganský. K tomu domácí hranolky a jako sladká tečka výborné, přímo před zákazníkem smažené donuty. Menu je k dispozici od jedenácti hodin, restaurace by měla být otevřená v neděli až do 18 hodin.

 Velmi příjemná v nynějším počasí může být návštěva sbírkových skleníků. „Olomoucký skleníkový areál ukrývá celou řadu zajímavostí ze světa exotiky. Udržovat a dále rozvíjet zdejší botanické sbírky se daří díky práci našich kolegů ze zahradnického oddělení. Všechny čtyři Sbírkové skleníky – zvlášť v nynějším chladném počasí – stojí za návštěvu. Je to uklidňují výprava do tropů, která se dá stihnout za jediný den,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.


Velkým zážitkem je nyní návštěva subtropického skleníku, a to díky zdejším citrusům. „Právě dozrává poměrně velké množství citrusů. Vedle pomerančů, grepů a citronů mohou návštěvníci vidět i méně známé druhy. Jsou to například cedráty, které často připomínají velké citrony, ale používají se díky své silné vůni například v parfumerii. Nebo mandarinkám podobné kalamondiny, které však mají kyselou dužinu a sladké oplodí. Na Filipínách se používá jejich šťáva k marinování nebo se plody vcelku dávají do salátů,“ popsal Pavel Souček, vedoucí Sbírkových skleníků ve Smetanových sadech.

Za návštěvu stojí i palmový skleník, kde nejvyšší palmy měří bezmála deset metrů. Některé z nich nyní kvetou, k vidění je také několik metrů vysoký banánovník. Skleníky jsou otevřeny do 16 hodin. 

S dětmi se dnes dá navštívit pohádkové představení O princezně, která ráčkovala. V Moravském divadle Olomouc začíná tato známá pohádka ve 14 hodin. A pokud máte rádi klasické evergreeny 60. let, zkuste od 15 hodin Pianotéku Richarda Pogody v Šantovce. Známý pianista a skladatel hraje spolu se saxofonistou Miroslavem Švihálkem až do 17 hodin.  




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty