Mattoni 1/2Maraton Olomouc letos nabídl běžcům ideální počasí. Vyhráli Hendel a Verbruggenová

Nejstarší regionální půlmaraton série RunCzech v Olomouci odběhl svůj třináctý ročník, letos opět jako součást EuroHeroes, podporující evropské běžce. Největší aplaus ve skutečně kvalitním poli elitních atletů sklidili vítězové Sebastian Hendel z Německa (1:03:55) a účastnice tokijského olympijského maratonu Hanne Verbruggenová z Belgie (1:12:44). Nejlepšími Čechy byli devátý Patrik Vebr (1:08:17) a ve finiši celkově druhá žena Tereza Hrochová (1:13:33).

Mezi ženami byla stříbrná Češka Tereza Hrochová | Foto: RunCzech

V historickém centru hanácké metropole se rozběhlo celkem 6600 běžců 25 zemí a 45 národností v dm rodinné míli a poté půlmaratonu. Měli téměř ideální počasí, slunce nedokázalo rozpálit teplotu na víc než 20 stupňů, k večeru se uklidnil i vítr. Sebastian Hendel vyhrál už loni půlmaraton v Ústí a nyní byl hlavním favoritem. Brzy se odpoutal z šestičlenné vedoucí skupiny a šel si za dalším českým vítězstvím. "Jsem moc spokojený a šťastný. Vrátil jsem se teď zpátky k tréninku po vídeňském maratonu před pár týdny a nevěděl jsem, jak se budu cítit. Ale už od začátku to vypadalo dobře. Závěr už byl jen mezi mnou a Davidem a musel jsem pořádně zabrat," vyprávěl. "Olomouc je moc krásné město, užil jsem si to, i když trasa byla náročná."

Druhý skončil švédský šampion a účastník mistrovství světa i Evropy David Nilsson (1:04:07). "Nedokázal jsem udržet v závěru jeho (Sebastianovo) tempo, ale nejsem nespokojený," říkal muž, který už tady jednou startoval na Pražském půlmaratonu a teď se chystá využít pár dní k pořádné návštěvě Česka i s přítelkyní. Třetí doběhl nizozemský olympionik Khalid Choukoud (1:04:27), už pravidelný účastník RunCzech závodů, naposledy třetí před dvěma týdny v Českých Budějovicích.

V ženském poli potvrdila předpoklady Hanne Verbruggenová z Belgie, která už má zaběhnutý limit pro olympiádu v Paříži 2024. Zhruba šest kilometrů se jí držela Viktoriia Kaluzhina (1:13:35), ale ta nakonec ve finiši na Horním náměstí neodolala nástupu Terezy Hrochové (1:13:33). "Neběželo se mi ještě moc dobře. V březnu jsem byla hodně nemocná a tohle by můj první půlmaraton," řekla ukrajinská běžkyně, která nyní žije a trénuje v polské Poznani. Tereza Hrochová byla naopak nadšená. "Výsledek byl nad moje očekávání. Je to týden po mistrovství světa v horském běhu a chtěla jsem vyběhat nohy po tom kopci, protože mě čeká za týden Evropský pohár. Ale tím, jak se závod vyvíjel, jsem to chtěla zkusit s holkami udržet a povedlo se. Sice bylo teplo, k tomu dlažba a obrubníky, ale jsem moc spokojená, výborní diváci mi pomohli překonat ty krizičky," povídala.

Patrik Vebr potvrdil pozici letošní české jedničky na půlmaratonu, vyhrál už v Praze i v Karlových Varech, s časem tady ale spokojený nebyl. "Beru to jako test v objemové přípravě, což bylo bez speciálního tréninku hodně náročné. Ale trasa je tu nádherná a nemůžu se vymlouvat ani na počasí. Protrpěl jsem si to, ale užil. Fanoušci podél celé trati byli skvělí," usmíval se. Pole se hodně roztrhalo, většina běžců zůstala osamocených. "V závěru jsem dotahoval, šlo to," říkal druhý domácí běžec Vít Pavlišta (1:08:20), český mistr v maratonu, který skončil jen tři vteřiny za Vébrem. "Já jsem to překopl, snažil jsem se s nimi držet vepředu a bylo to moc. Pak jsem si doběhl sám a pod jedna deset to ujde," dodal třetí Petr Pechek (1:09:57), který pak čekal, než doběhne jeho žena Blanka.


Stejně jako v žádném z předchozích ročníků nechyběla olomoucká legenda Petra Kamínková, 42násobná mistryně ČR na nejrůznějších distancích. "Bylo to zase moc pěkný, i když ty časy už nejsou, co to bývalo," hodnotila. Běžel třeba i David Wittner, starosta Nördlingenu, německého partnerského města Olomouce, také zdatný běžec s maratonským osobním rekordem 2:53. Čtyři štafety dokázala postavit Moravská filharmonie, jejíž domov stojí na Horním náměstí přímo u startovní čáry.

Výsledkovou listinu si můžete prohlédnout zde



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty