Dva mladí Olomoučané mezi elitou! Získali zlatou úroveň Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu

Čtyřicet studentů a studentek z celé České republiky včetně dvou Olomoučanů získalo Mezinárodní cenu vévody z Edinburghu. Tito mladí lidé dokázali po dobu dvanácti měsíců plnit stanovené cíle, pomáhat svému okolí a nevzdat se. Nezastavila je ani pandemie Covid-19. Studenti se tak stali absolventy zlaté úrovně programu Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE), který v Británii založil před více než 60 lety nedávno zesnulý manžel britské královny Alžběty II., princ Philip.

Slavnostní předání Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu

Absolventi si díky programu osvojili novou dovednost, pravidelně sportovali, pomáhali svému okolí a zvládli čtyřdenní skupinovou expedici v přírodě. Kateřina Dudková, která se do programu zapojila pod olomouckým Nadačním fondem Pomozme dětem žít lépe, hodnotí svoji zkušenost kladně: „Vyrazila jsem pomáhat na jednu slovenskou farmu a vyzkoušela si například dojení koz, což byl zážitek, na který nikdy nezapomenu. Závěrečná expedice na kolech byla pro nás všechny větší výzvou, než jsme si původně mysleli, ale o to lepší pocit má člověk po jejím překonání.“

Program má tři úrovně, bronzovou, stříbrnou a zlatou a může se do něj zapojit každý student nebo žák ve věku 13 až 24 let. Podle zvolené úrovně pak program plní šest, dvanáct nebo osmnáct měsíců. „Účast v programu studenty učí, že stojí za to věci dotahovat do konce. Po více než roce s pandemií je právě tato schopnost důležitější než kdy jindy. Studenti za to získají certifikát a odznak s mezinárodní platností, které jim mohou dopomoci k zajímavé pracovní příležitosti nebo studiu v zahraničí,“ doplnil Tomáš Vokáč, výkonný ředitel programu DofE.

Slavnostní předávání cen vévody z Edinburghu proběhne 19. října od 14 hodin v Kaiserštejnském paláci v Praze a zúčastní se jej významné české osobnosti včetně britského velvyslance Nicka Archera, 1. místopředsedy Senátu Jiřího Růžičky nebo mistryně světa v bojovém umění Martiny Ptáčkové.

O Mezinárodní ceně vévody z Edinburghu (DofE)

V České republice program funguje 26 let a je do něj zapojeno více než 260 základních a středních škol, dětských domovů, sportovních klubů. Do programu se zapojují mladí lidé z širokého sociálního spektra.

Účastníci ve věku 13 až 24 let si volí aktivity a cíle ve třech oblastech – dovednosti, pohybu, dobrovolnictví. Na zvolených cílech pak po dobu šesti, dvanácti nebo osmnácti měsíců pravidelně pracují. Čtvrtou oblastí je týmová expedice v přírodě, která má vždy konkrétní účel.

Program nyní funguje ve 130 zemích světa, ročně ho plní 1,3 milionu mladých lidí včetně více než 5 tisíc Čechů.

Oceněná Kateřina Dudková z Olomouce



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty