Místo odvěké hrozby přírodní fenomén, za kterým budou Olomoučané rádi chodit

Místo obávaného vodního živlu přírodní fenomén. Severu Olomouce a zdejšímu nábřeží Moravy by měla tuto proměnu zajistit třetí etapa protipovodňových opatření. Radnice vypsala krajinářskou soutěž na poslední část protipovodňových opatření řeky Moravy. Bezprostředně má ochránit Letnou, Lazce, část Hejčína, Černovír a okolí Klášterního Hradiska.

Foto: olomouc.eu

Otevřená krajinářská soutěž, která má termín podání návrhů do prvního kola 26. dubna letošního roku, řeší podobu řeky Moravy v severní části města. "Soutěž je vyhlášená dvoufázově. Týká se protipovodňových opatření a začlenění řeky do města v kontextu Letné, Lazců, Černovíra a zejména barokní dominanty Klášterního Hradiska. Řeší i severní spoj s novým mostem," objasnil náměstek primátora pro rozvoj a strategie Tomáš Pejpek.

Třetí etapa je tak logickým pokračováním všech předcházejících protipovodňových staveb níže po toku řeky Moravy. Pokračuje z centra města proti jejímu proudu od mostu v ulici Komenského severním směrem až k výběžku Chráněné krajinné oblasti Litovelského Pomoraví. Zahrnuje nejen vlastní tok, ale soutok s Trusovickým potokem a uzavírací hráz. S tou návrh počítá mezi Černovírem a Hejčínem. „První fáze soutěže by měla přinést koncepční řešení, ve druhé fázi bude prostor pro jeho konkrétnější vypracování,“ doplnil náměstek Pejpek.

Foto: olomouc.eu

Od roku 1997, kdy byla Olomouc zasažena katastrofální povodní, město a Povodí Moravy postupně budují protipovodňovou ochranu. Třetí etapa na severu Olomouce, která skýtá i velký rekreační potenciál, tak logicky naváže na už vybudovaná protipovodňová opatření v centru města. „Teprve dokončením třetí etapy dojde k uzavření systému protipovodňové ochrany, který skutečně ochrání většinu Olomouce z hlediska zastavěného území,“ potvrdil primátor Miroslav Žbánek. První a druhá etapa v centru zastavěného území jsou už dokončeny, čtvrtá A etapa pod Olomoucí nedávno získala financování a začne se stavět.

Zadání krajinářské soutěže bylo v loňském roce debatováno v odborných i veřejných kruzích a rada města na konci roku 2023 města schválila soutěžní podmínky. „Díky krajinářské soutěži získáme spektrum návrhů, ze kterých porota vybere ty nejvhodnější a ze soutěže vzejde nová podoba veřejných prostranství. Svou filozofií a rozsahem jde o zcela unikátní řešení v oblasti protipovodňové ochrany města s důrazem na její městotvornou funkci, přírodní hodnoty i dlouhodobou udržitelnost ekosystémů,“ zdůrazňuje primátor Miroslav Žbánek.

Foto: olomouc.eu



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty