Velká událost. Olomouc po dvaatřiceti letech zažívá inauguraci nového arcibiskupa

Událost, jaká se v Olomouci uskutečnila naposledy před 32 lety… Do úřadu olomouckého arcibiskupa bude v sobotu 13. dubna 2024 uveden Mons. Josef Nuzík. Před dvaatřiceti lety totéž zažíval Jan Graubner a na konci roku 1989 František Vaňák.

Arcibiskup Josef Nuzík | Foto: Člověk a víra

Mše svatá v katedrále sv. Václava začne v 10.00 a očekávají se tisíce věřících z celé arcidiecéze. „Mimo jiné počítáme s účastí asi dvou desítek biskupů z ČR i ze zahraničí, stovek kněží, více než tří set ministrantů, krojovaných z různých regionů, příbuzných a přátel nového arcibiskupa a také představitelů státní správy a dalších významných hostů,“ vyjmenovává katedrální farář P. Ladislav Švirák a doplňuje, že přímý přenos bohoslužby nabídne svým divákům jak Česká televize, tak TV Noe.

Katedrála je podle P. Šviráka na takové množství připravena. „Uvnitř i venku před dómem budou umístěny velkoplošné obrazovky, takže na dění u oltáře bude dobře vidět odevšad,“ uvedl. V pohotovosti bude zdravotnická služba, k dispozici dostatečný počet toalet a po skončení slavnosti i občerstvení. Předprogram zahrnuje od půl 9 příležitost k přijetí svátosti smíření a od 9.00 společnou modlitbu růžence. „Zpěvníky mohou lidé nechat doma, všichni dostanou brožuru s texty i písněmi,“ dodal P. Švirák. 

Odpoledne od 14.00 budou mít všichni lidé možnost pozdravit se s novým olomouckým arcibiskupem v prostoru vedle katedrály. Souběžně se v kostele Panny Marie Sněžné uskuteční modlitba chval a od 15.00 adorace s požehnáním. Program pak v 16.00 uzavře varhanní koncert v kostele sv. Mořice. „Těším se na setkání s vámi všemi,“ zve všechny arcibiskup Josef Nuzík a dodává: „Věřím, že společná modlitba a radost ze setkání budou pro nás všechny posilou pro další život s Bohem a církví v naší arcidiecézi. Děkuji vám také za vaši podporu v modlitbě.“

Podpořte hospic

V pondělí 8. dubna byla zahájena také duchovní příprava na inauguraci, potrvá do pátku 12. dubna. Vydány k ní byly dvě brožury, pro farnosti a pro rodiny. Obsahem jsou zamyšlení arcibiskupa Nuzíka k tajemstvím svatého růžence pro pondělí až čtvrtek a litanie k Duchu Svatému pro pátek. Zatímco farnosti dostávají na každý z prvních čtyř dní týdne rozjímání k celému růženci, pro rodiny byl na každý den vybrán jeden desátek. V obou případech každý den zakončí modlitba za arcibiskupa. (více zde)

Od 9. do 12. dubna (všední dny velikonoční doby) rovněž mohou kněží při slavení mše svaté využít formulář „Za biskupa“ a připraveny byly také speciální přímluvy.

V rámci příprav také arcibiskup Nuzík všechny prosí, aby místo pořizování darů k jeho uvedení do funkce raději zvážili finanční podporu Hospice na Svatém Kopečku. Lze tak učinit příspěvkem na účet č. 377688503 / 0300, do poznámky prosím vložte text „HOSPIC“. Do kolonky variabilního symbolu můžete uvést své IČO nebo rodné číslo. 

A věřícím již nový arcibiskup představil i svůj znak. Zachycuje symboliku arcidiecéze a církevního úřadu i osobní motivy jeho nositele. Součástí je také heslo „Hlásat radostnou zvěst“. „Spojuje se v něm můj vnitřní postoj s vnějšími okolnostmi: smutných a složitých zpráv je přespříliš, evangelium je ale radostnou zprávou pro člověka všech dob,“ uvedl arcibiskup Nuzík a dodal: „Nově doplněný dvojí znak olomoucké arcidiecéze mně odteď bude připomínat vztah k místní církvi, který chci dále rozvíjet a prohlubovat.“

Zdroj: ado.cz




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty