Apoštol Matěj, narození Panny Marie a Stalinova smrt. Co říká kalendárium olomouckého orloje

Kdy mám jmeniny? Kdo je tohle? A proč Stalin? S údivem i úsměvem studují Olomoučané i turisté kalendárium olomouckého orloje, pocházející z roku 1954. Mnohá jména na něm nenajdete, jiná mají svátek v úplně jiném termínu. Jen v letech 1954 až 2022 se změnil náš kalendář ve 244 položkách! A co teprve mnohem starší kalendárium na historickém Fabriciově astrolábu, které si může zájemce prohlédnout v expozici uvnitř radnice!

V kalendáriu současného orloje jsou i některé překvapivé údaje | Zdroj: olomouc.eu

Svátky podle jmen, tedy jmeniny, jsou čistě evropskou záležitostí. Původ mají v křesťanských výročích jednotlivých světců, s nimiž se postupem času začaly slavit i jmeniny lidí, pokřtěných příslušným jménem. V expozici ve druhém patře radnice je replika střední části historického orloje a s ním i dobové kalendárium na astrolábu Pavla Fabricia z 16. století. S ohledem na to, že ne každý návštěvník je vystudovaným historikem, jsou historické zápisy přepsány i na informační tabuli do současného jazyka. Můžete si tak najít světce či událost s katolického kalendáře, který připadá na váš svátek podle současného občanského kalendáře. V kombinaci s údaji na kalendáriu, které zdobí orloj Karla Svolinského, dokončený v roce 1955, tak může vzniknout zajímavá a někdy i úsměvná kombinace.


Na Fabriciově astrolábu jsou svátky, platné v renesančním 16. století. | Foto: Rej.cz

Kalendárium na dnešním orloji pochází z roku 1954. Vytvořil jej při přestavbě orloje na zakázku Karla Svolinského významný olomoucký národopisec a etnograf Jaroslav Kanyza, jeden ze zakladatelů olomouckého studia Československého rozhlasu, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci a mimochodem i otec herce Jana Kanyzy. Jmeniny v kalendáriu odpovídají tehdejšímu roku, Kanyza do něj doplnil i některá staročeská jména z evangelických kalendářů. V roce 1954 kalendář navzdory komunistickému režimu ještě obsahoval i řadu archaických jmen a historických církevních svátků. Aby učinil ideologům a soudruhům zadost, doplnil k nim tvůrce kalendária i zásadní události tehdy vládnoucího komunistického režimu. Máme zde tak narození i úmrtí J.V. Stalina. V.I. Lenina, Klementa Gottwalda i únorové "Vítězství československého pracujího lidu", tedy komunistický převrat z roku 1948. 

V porovnání Fabriciova renesančního, Kanyzova a dnešního občanského kalendáře tak najdeme třeba tyto zajímavé trojice či čtveřice:

  • 25. únor: apoštol svatý Matěj / Božetěch a Vítězství čsl. pracujícího lidu / Liliana
  • 5. března: svatý Hadrián z Nikomédie / Želimír a úmrtí J. V. Stalina / Kazimír
  • 22. dubna: - / Spas a narození V. I. Lenina / Evženie
  • 24. června: narození Jana Křtitele / Jan Křtitel a vyhlazení Ležáků / Jan
  • 1. srpna: svatý Petr v okovech / Milíč / Oskar
  • 8. září: Narození Panny Marie / Narození Panny Marie a zavraždění Julia Fučíka / Mariana


Termíny jmenin se v kalendáři i v dalších desetiletích kontinuálně měnily. Na konci 60. let byla asi největší koncentrace změn, údajně vlivem změny katolického kalendáře svatých, kdy se u katolíků tradiční svátky hromadně přesunovaly podle přesnější datace narození či úmrtí některých světců.

Pokud se chcete podívat, který termín termín vašich jmenin platil v kalendáři v době vašeho narození či kdykoliv jindy mezi lety 1951 a 2022, podívejte se na tuto přehlednou tabulku: https://kalendar.beda.cz/porovnani-kalendaru?year1=1951&year2=2022

Astroláb Pavla Fabricia z olomouckého orloje obsahuje svátky platné v 16. století. | Foto: Rej.cz

Původní podklady pro kalendárium orloje z roku 1954



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty