Pocta pro osobnosti: Frištenský, Budínová a Babka budou mít v Olomouci své ulice

Zastupitelstvo města Olomouce schválilo počátkem března pojmenování tří nových ulic. Nacházejí se na Tabulovém vrchu, ve Slavoníně a v Týnečku.

Slávka Budínová ve filmu z roku 1971 Hry lásky šálivé

Podle slavného moravského zápasníka Gustava Frištenského bude pojmenována nově vznikající ulice na Tabulovém vrchu navazující na Hněvotínskou nedaleko nového supermarketu. V lokalitě probíhá stavba dvou bytových domů.

V blízkosti slavonínské pískovny Hamrys zase probíhá dostavba dvou rodinných domů a další získal stavební povolení. Nová ulice bude pojmenovaná podle herečky Slávky Budínové a naváže na ulici Požárníků. Slávka Budínová, která pochází z Ostravy, hrála v olomouckém divadle deset let před odchodem  do divadla E. F. Buriana v Praze. 

A v Týnečku, kde končí stavba šesti nových domků, vznikne ulice pojmenovaná po olomouckém herci a držiteli Ceny města Olomouce Václavu Babkovi. V Divadle Oldřicha Stibora v Olomouci hrál tento herec největší část své profesní dráhy, a to v letech 1962 – 1987.

Návrhy a pojmenování nových ulic prošlo schválením v komisích městských částí i v komisi pro kulturu a cestovní ruch. Poté je schválila městská rada a nakonec zastupitelstvo.

V celé Olomouci nyní existuje 714 ulic a náměstí.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty