Před námi je podle meteorologů poslední noc s velmi vydatnými dešti a silnými bouřkami

Český hydrometeorologický ústav dnes dopoledne aktualizoval své výstrahy. Týkají se Moravy včetně Olomoucka a hovoří o tom, že musíme počítat s velmi vydatnými dešti, které i s ohledem na nasycení povrchové části půdy z předchozích dešťů mohou zaplavovat níže položená místa. V části Moravy platí i povodňová bdělost.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Už noc z pondělka na úterý přinesla spoustu starostí lidem a hodně práce hasičům. Po nočních bouřkách zasahovali u 33 událostí v kraji. Ve 12 případech čerpali vodu ze sklepů či garáží, a to především v obcích Velký Týnec a Bělkovice-Lašťany, kam se při bouřce vlila voda z polí. Ve čtyřech případech zajistili provizorně poškozenou střechu. "V Brodku u Přerova jsme vytahovali dodávku ze zatopeného podjezdu, auto jsme ve spolupráci s místní jednotkou vytáhli navijákem a následně byl podjezd odčerpán. V deseti případech jsme řešili popadané stromy na komunikacích," shrnula tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová. 


Foto: HZS

Deště budou pokračovat i dnes v noci. V úterý 29. 8. odpoledne, večer a v noci na středu 30. 8. očekávají pofesionální meteorologové na východě i vydatný déšť v kombinaci s bouřkami. Během odpoledne a večera zde očekávají převládající konvektivní formu srážek (bouřky, i silnější), které budou postupovat od jihovýchodu až jihu a mohou být doprovázeny zejména krátkodobými intenzivnějšími srážkami a také menšími kroupami.

Později večer a v noci již budou převládat srážky ve formě trvalejšího deště s vnořenými bouřkami. Napršet by v kombinaci bouřek a deště mohlo za celé období místy kolem 40 milimetrů. Vzhledem k vyššímu nasycení po předchozích srážkách se mohou zvedat hladiny vodních toků odvodňujících Králický Sněžník, Jeseníky, Beskydy a Bílé Karpaty, kde platí možnost překročení 1. stupně povodňové aktivity.

Foto: HZS

V oblastech, kde je po lokálních vydatných srážkách z předchozích dní už vysoké nasycení půdy, může také docházet i při menší intenzitě deště k rychlému odtoku vody z povrchu s možností zatopení níže položených míst. ČHMI proto doporučuje veřejnosti sledovat aplikaci Indikátor přívalových povodní (FFI): https://tinyurl.com/FFICZ.

Průtok v řece Moravě půjde podle předpovědi znatelně nahoru | Zdroj: CHMI


Zdroj: CHMI



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty