Konec parkování s kartou na různých místech centra. Parkovací revoluce začíná právě dnes

Dnes začala platit nová pravidla dlouhodobého parkování v centru Olomouce. Jde o první vlnu změn, další budou následovat. Nyní se rozdělila stávající zóna B na oblasti B1, B2 a B3, v nichž nelze vzájemně uplatnit dlouhodobou parkovací kartu, a také se zdražila cena dlouhodobého parkovacího oprávnění. Zároveň je tu příjemná novinka v podobě elektronické evidence parkování. Díky ní rezidenti i abonenti už nebudou muset chodit pro parkovací kartu na úřad.

V systému placeného parkování začíná dnes v Olomouci období velkých změn | Ilustrační foto: olomouc.eu

Nová elektronická parkovací karta pro dlouhodobé parkování v zónách A a B bude vázána v novém systému na registrační značku auta. Od 1. září 2023 půjde vyřídit a zaplatit online na parkovacikarty.olomouc.eu. Rezidenti a abonenti s dosud platným parkovacím oprávněním ovšem nemusejí zatím nikam spěchat! Jejich stávající papírové parkovací karty zůstávají nadále v platnosti. Teprve k datu ukončení účinnosti papírové karty se žadatelů o dlouhodobé parkovací oprávnění v zónách A a B, začnou týkat změny platné od 1. září 2023. Zatím jim stačí jen ponechat papírovou kartu v autě na viditelném místě a novou elektronickou parkovací kartu začít vyřizovat v předstihu před uplynutím platnosti té stávající.

ZÓNA B SE MĚNÍ NA OBLASTI, NOVÉ PARKOVACÍ KARTY BUDOU PLATIT POUZE TAM

Stávající zóna B je od 1. září nově rozdělena na oblasti B1, B2 a B3. Jsou navrženy s ohledem na přirozené hranice centra města a přiměřený prostor pro nalezení volného místa k zaparkování. Nově vydaná dlouhodobá parkovací oprávnění proto už budou platit pouze v oblasti B1, B2, nebo B3. Nikoli v celé parkovací zóně B, jako tomu bylo dosud. Důvodem je snaha redukovat zvýhodněné parkování jen na jedno místo, aby vlastnictví dlouhodobé karty neposkytovalo volné parkování v širší části města. Pouze žadatelé ze zóny A (pěší zóna), kde je nedostatek parkovacích míst, si budou moci vybrat ještě jednu z oblastí v zóně B, aby se zvýšila jejich šance na zaparkování.

Centrum města se rozdělilo na zóny B1, B2 a B3. Placené zóny C a D jsou zatím teprve v přípravě, ty ještě dnes neplatí. 


ZMĚNA CENÍKU PRO DLOUHODOBÉ PARKOVÁNÍ

Společně s rozdělením zóny B se od 1. září mění i ceny dlouhodobého parkování. Pro rezidenty se cena ročního oprávnění pro první auto zvedne z jednoho na dva tisíce korun a abonenti, tedy i podnikatelé v daném místě, nově zaplatí 12 tisíc korun. K výraznějšímu nárůstu dojde u parkovného za druhé a další auto. V tomto případě zaplatí rezidenti 16 tisíc a abonenti 18 tisíc korun ročně. Toto pravidlo se však vztahuje na osobu, nikoliv na celou domácnost. Členové jedné domácnosti si tedy mohou auta či motorky rozdělit mezi sebe a za každé vozidlo zaplatí částku jako za první.

KRÁTKODOBÉ PARKOVÁNÍ V ZÓNĚ A A B JE ZATÍM BEZE ZMĚN

Pravidla ani ceny pro krátkodobé parkování návštěvníků v zóně A a B se od 1. září 2023 nemění. Parkovat mohou na místech označených dopravním značením s vymezením jednotlivých zón a zaplatit i nadále třemi způsoby. Prostřednictvím webové aplikace (po první hodině parkování je možné platit kratší časové úseky po 15 minutách), pomocí Premium SMS (lze platit pouze po hodinách) a v parkovacím automatu (pouze v zóně B).

NOVÝ FOND MOBILITY

"Parkovací politika vychází z analýzy současného stavu a s ohledem na udržitelnost podporuje vyvážený rozvoj všech typů dopravy. Jednotlivá opatření mají za cíl zvýšit pravděpodobnost, že lidé zaparkují v místě svého bydliště či pracoviště, snížit počet odstavných stání pro auta v pěší zóně a jejím bezprostředním okolí, přesunout auta z ulic do parkovacích objektů a zajistit ekonomickou udržitelnost," vysvětluje v tiskové zprávě mluvčí radnice Radka Stědrá. Společně se zaváděním parkovací politiky vznikl i fond mobility, právě tam směřují veškeré peníze vybrané za parkování v Olomouci. Z fondu pak bude město hradit například výstavbu nových parkovacích míst a domů, cyklostezek, autobusových zastávek nebo dalších dopravních investic, které přinesou vyšší bezpečnost a komfort v dopravě.

ROZDĚLENÍ MĚSTA DO DALŠÍCH ZÓN

Novou parkovací politiku bude Olomouc zavádět po etapách. Ke stávajícím zónám A a B by v budoucnu měly přibýt i další lokality, kde se začne platit parkovné. A to jak za krátkodobé, tak i dlouhodobé stání. Zóny C a D mají vznikat v celkem čtyřech fázích.

Veškeré informace na speciálním webu www.parkovani.olomouc.eu

Nejčastěji kladené otázky na www.parkovani.olomouc.eu/caste-otazky-a-odpovedi/




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty