Úplně jiná! Šantovka II přinese novou čtvrť s vlastním náměstím, živým nábřežím i hotelem

AKTUALIZOVÁNO Místo parkoviště velká nová čtvrť s obchody, náměstím, ulicemi, divadlem a parádním nábřežím. Úplně jinak vypadá návrh nové části Šantovky v porovnání se současnou obchodní galerií i jinými nákupními centry. Veřejnost s ním dnes seznámili architekti a zástupci developerské skupiny REDSTONE ve spolupráci s firmou Šantovka Holding.

Nová čtvrť se vším všudy, to je vize Šantovka II, kterou prý dokončí v roce 2026 | Vizualizace: StudioN

Záměr, který území dotváří do podoby nové moderní čtvrti Šantovka District a zohledňuje poslední trendy soudobé architektury a urbanismu, představili britský architekt Robert Bishop z ateliéru StudioN a architekt Martin Krupauer z ateliéru A8000. Zakladatel skupiny Redstone Richard Morávek vyjádřil přesvědčení, že se nová čtvrť stane moderním srdcem Olomouce, oblíbeným místem setkávání Olomoučanů i atraktivní destinací pro domácí i zahraniční návštěvníky města. Výstavbu chce investor zahájit v příštím roce.

Rozvoj území bývalého brownfieldu po chemické továrně Milo odstartovala Galerie Šantovka, otevřená před deseti lety. Paralelně s ní byla zprovozněna i nová tramvajová trať na sídliště Nové sady. Na poloostrově mezi Moravou a Mlýnským potokem v současnosti rychle rostou budovy rezidenčního projektu Šantovka Living. Nyní přichází na řadu poslední etapa dobudování území. Naproti stávajícího obchodně společenského centra na druhém břehu Mlýnského potoka by měla vzniknout celá řada nových budov a veřejných prostranství, přívětivý městský prostor s širokou škálou funkcí.

Monolitům odzvonilo, IN jsou otevřené čtvrti

„Reagujeme na poslední trendy vývoje ve společnosti. Zákazníci mění své preference, modely chování i hodnotový systém. Významné změny přinesla pandemie covidu, proměňuje se i fungování ekonomiky. Snažíme se zohlednit vysoké nároky na enviromentální rozměr projektu,“ vysvětlil na úvod architekt Robert Bishop. V minulosti vznikaly retailové projekty, velké monofunkční a monolitní budovy, na periferiích měst s orientací na automobilovou dopravu. „Naší filosofií je vytvářet místa pro lidi, příjemné městské prostředí se samostatnými budovami, živými ulicemi, náměstími. Městský prostor pro všechny aspekty lidského života a soudobého životního stylu,“ doplnil k ideovým východiskům projektu Robert Bishop, nositel ocenění UNESCO za projekt Prado v Marseille.

„Řeka, která protéká lokalitou Šantovky, je důležitou součástí města, přispívá k příjemnému klimatu, dává příležitost k volnočasovým aktivitám i klidnému posezení nad kávou na nábřeží. Chceme vytvořit živé nábřeží, které položí základ pro budoucí dotvoření dlouhého koridoru bez bariér podél řeky, který propojí centrum Olomouce s jižními předměstími města,“ doplnil další důležitý rozměr projektu Martin Krupauer.

Základním rysem projektu je jeho otevřenost a vzdušnost. Území je propojené s Galerií Šantovka lávkami přes Mlýnský potok. Náměstí jako ústřední veřejné prostranství doplňuje síť ulic s živým parterem. Otevřené fasády budov zvou do unikátní hlavní zastřešené ulice s možností celoročního provozu bez ohledu na počasí. „Odstraníme bariéry mezi interiérem a exteriérem a propojíme všechny indoorové a outdoorové aktivity na principu konvergence,“ shrnul filosofii projektu Robert Bishop.

Šantovka District v roce 2026

Nová část města citlivě navazuje na koryto Mlýnského potoka, na jehož břehu vytváří živé nábřeží Šantovka River, které umožní lidem přístup k vodě, klíčovému prvku pro kvalitní městské životní prostředí. K rozšíření nabídky kvalitní gastronomie v Olomouci přispěje část Šantovka Foodie se stylovými restauracemi a hospůdkami. Ústředním veřejným prostranstvím nové čtvrti bude náměstí Šantovka Amfi, které umožní pořádání nejrůznější akcí v průběhu celého roku (koncerty, veřejné bruslení, street food, fresh market). Šantovka Mall rozšíří nabídků obchodů a služeb v území o další atraktivní jednotky. Kulturní a společenskou dimenzi projektu přináší objekt Šantovka Hall, polyfunkční sál inspirovaný pražským projektem Fórum Karlín, který nabídne prostory pro divadlo, muzikály, koncerty, konference, výstavy a společenské akce.

Spoustu zábavy a aktivit poskytne Šantovka Play, volnočasová zóna pro nejrůznější věkové kategorie s řadou atrakcí (lezecké stěny, trampolínový prostor apod.). Destinanční rozměr lokality podtrhne čtyřhvězdičkový hotel řetězce AC Hotels by Marriott. Součástí záměru je i rezidenční část Šantovka Apartments a prostory pro kanceláře, podnikání a vzdělávací aktivity Šantovka Workcenter.

Šantovka Tower

Dominantou lokality se má stát nová výšková budova Šantovka Tower, která veřejnosti na svém vrcholu nabídne unikátní pohledové místo na panorama historického centra Olomouce. Investor Richard Morávek při tiskové konferenci zdůraznil, že prostory v nejvyšším poschodí výškové budovy budou opravdu veřejně přístupné.

Harmonogram stavby Šantovky Tower ale není časově propojen s harmonogramem stavby Šantovky II. Realizace této stavby musí ještě vyčkat do rozhodnutí soudu o kasační stížnosti ombudsmana Stanislava Křečka proti unesení olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě ve věci rozhodnutí o umístění stavby Šantovka Tower v Olomouci. 

„Děkuji všem kolegům a spolupracovníkům z našeho týmu za skvělou spolupráci při vytváření vize nové městské čtvrti. Nyní nás čeká další úkol; proměnit sen o moderním srdci Olomouce ve skutečnost. Výstavbu bychom rádi zahájili v roce 2024. Věřím, že se nám již v roce 2026 podaří do nového krásného a atraktivního prostředí pozvat Olomoučany a návštěvníky města,“ uzavřel tiskovou konferenci Richard Morávek, zakladatel skupiny Redstone.

Šantovka District v číslech

Celková plocha: cca 3 hektary

Podzemní parkoviště: 740 míst

Multifunkční sál:

  • divadelní uspořádání - max 750 míst
  • koncertní uspořádání - cca 2000 míst
  • plesy - 970 míst
  • konference - více než 1000 osob

Pronajímatelná plocha: cca 20 000 m2

Předpokládané investiční náklady: cca 3 miliardy Kč

Vizualizace: StudioN

Vizualizace: StudioN

Architekt Robert Bishop, StudioN | Foto: Rej.cz

Investor Richard Morávek, architekt Robert Bishop a architekt Martin Krupauer | Foto: Rej.cz

Vizualizace: StudioN

Vizualizace: StudioN

Vizualizace: StudioN

Vizualizace: StudioN



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty