Pacienti olomoucké onkologie získali ambasadorku. Pomůže jim při léčbě i návratu do života

Významný krok k posílení péče o onkologické pacienty učinila Fakultní nemocnice Olomouc. Největší zdravotnické zařízení na střední Moravě zřídilo při své Onkologické klinice funkci ambasadorky onkologických pacientů. Nová pozice vznikla s cílem poskytovat komplexní podporu pacientům během jejich léčby a rehabilitace a současně zvyšovat povědomí o problematice rakoviny ve veřejnosti.

Foto: FNOL

Vůbec první ambasadorkou onkologických pacientů v olomoucké fakultní nemocnici se stala Věra Zukalová, veřejnosti známá jako zakladatelka spolku Dobré místo pro život. Vybrána byla nejen na základě svého profesního životopisu a schopností, ale zároveň také na základě své osobní zkušenosti jako vyléčené pacientky. „Mým hlavním posláním bude poskytovat individuální podporu pacientům a jejich rodinám, vytvářet propojení s různými obory onkologické péče a přispívat k odtabuizování tématu rakoviny. S pokorou jsem přijala nabídku stát se součástí týmu Onkologické kliniky a věřím, že mé osobní i pracovní zkušenosti a odhodlání přinesou pozitivní změny na klinice i v oblasti onkologické péče a osvěty,“ slibuje Věra Zukalová.

Zřízením pozice ambasadora onkologických pacientů vzniká prostor pro širokou škálu aktivit s cílem zlepšit kvalitu života pacientů, snížit jejich stres a úzkost a posílit jejich sebevědomí a naději. Součástí projektu jsou nejen individuální konzultace, edukační centrum, online portál pro pacienty, organizace seminářů a společenských akcí, ale také PR aktivity pro propagaci prevence a osvěty o onkologii ve veřejnosti.

„Plánuji efektivně komunikovat s pacienty a jejich rodinami prostřednictvím objednávkového systému, online portálu i pravidelných setkání. Propojím je s nemocničním personálem, ombudsmanem a dalšími organizacemi, abychom společně vytvořili komplexní podporu pro pacienty. To vše by mělo přinést zlepšení kvality života pacientů, snížení stigmatizace onkologie ve veřejnosti, posílení prevence a včasné diagnostiky a také odlehčení samotnému zdravotnickému personálu. A v neposlední řadě chci přispět k propagaci dobrého jména Onkologické kliniky i celé Fakultní nemocnice Olomouc,“ plánuje nová ambasadorka.

Důležité jsou znalosti i empatie

Fakultní nemocnice Olomouc je předním zdravotnickým zařízením v oblasti komplexní specializované onkologické péče. Stále inovuje a zlepšuje podmínky pro své pacienty s cílem dosáhnout co nejlepších výsledků v léčbě onkologických onemocnění a pokud možno návratu nemocných do běžného života. „Chtěli bychom, aby naši pacienti a jejich rodiny cítili skutečnou podporu a porozumění během jejich léčby. Paní Zukalová má nejen odborné znalosti, ale i empatii a pochopení pro potřeby pacientů,“ říká prof. MUDr. Bohuslav Melichar, Ph.D., přednosta Onkologické kliniky FN Olomouc.

„Ambasadorský projekt se zaměřuje na onkologické pacienty, jejich rodiny a také na širší veřejnost. Díky silné síti dobrovolníků a partnerů může ambasadorka aktivně přispívat k prevenci a včasné diagnostice rakoviny. Očekává se, že tento projekt bude mít významný vliv na různé aspekty onkologické péče a celkově posílí povědomí o této problematice ve společnosti,“ věří primářka olomoucké Onkologické kliniky doc. MUDr. Hana Študentová, Ph.D. a dodává: „Ambasadorka přinese nový impuls a posílí spolupráci mezi pacienty, zdravotnickým personálem a veřejností v oblasti onkologické péče.“

Bližší informace o náplni práce a nabídce služeb ambasadorky onkologických pacientů FN Olomouc naleznou zájemci na webových stránkách a Facebooku.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty