Mimořádně těžký zásah hasičů a záchranářů! Zraněnou zachránili ze zříceniny na skále

Fyzicky opravdu velmi těžký zásah zvládli záchranáři z Hasičského záchranného sboru a Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje. Na vysokém kamenitém kopci u zříceniny hádku Puchart byla zcela imobilní zraněná žena, kterou bylo nutné dostat dolů ze skalnatého kopce k připravené sanitce.

Záchrana zraněné byla kvůli terénu velmi náročná / Foto: ZZS Olomouckého kraje

V sobotu 7. srpna čekala hasiče a záchranáře opravdu pořádná zkouška fyzické zdatnosti. Případ záchrany zraněné turistiky vyžadoval maximální nasazení. Nakonec vše dopadlo dobře. 

Profesionální jednotka ze stanice Hranice společně s jednotkou Sboru dobrovolných hasičů Potštát zasahovala u zříceniny hradu Puchart na Potštátsku. Zřícenina je součástí turisticky atraktivní, ale skalnaté a těžko přístupné krajiny. Zraněná žena se nacházela přímo na vrcholu skalního masivu v těžce přístupném terénu a nemohla se odsud sama dostat. Přivolala záchranku a ta následně požádala o pomoc s transportem profesionální hasiče. Na skalnatý vrchol samozřejmě nebylo možné jet sanitním vozem a nešlo použít ani vrtulník.

Záchranáři na místě zjistili, že žena má vážný úraz nohy a je proto zcela imobilizovaná. Hasiči k místu sice byli schopni dorazit se čtyřkolkou, i tak ji ale v tomto prostředí nebylo možné využít k transportu pacientky, jen k dopravě zásahového materiálu. Proto pak následoval náročný transport zraněné pomocí nosítek.

„Jednalo se o fyzicky velmi náročný zásah. Trasa transportu vedla strmou, úzkou a kamenitou turistickou stezkou až k vozidlu posádky zdravotníků ZZS,“ dodal mluvčí HZS Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Foto: ZZS OK


Foto: ZZS OK



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty