V Lošově vysadili novou lipovou alej. Následovat bude i ovocný sad a přírodní mokřady

Nové stromořadí vysázeli dobrovolníci v sobotu v olomoucké městské části Lošov. V prostoru pod místní hvězdárnou vytvořilo nové stromořadí celkem 24 lip. Společnou výsadbu stromů připravilo město a komise městské části Lošov. Je to první z plánovaných krajinných úprav, které tady mají vzniknout. V plánu je obnova přírodního charakteru okolí Lošova, včetně například mokřadu a ovocného sadu.

Foto: olomouc.eu/ Blanka Martinovská

Hromadné sázení stromů v Lošově pod místní hvězdárnou se odehrálo v sobotu odpoledne. Přijít mohl každý, kdo chtěl, organizátoři připravili kromě mladých stromků i kůly a vázací materiál. Výsadba proběhla perfektně. „O vysazené lípy se budou starat místní občané, někteří už vyjádřili zájem o adopci stromů,“ dodal předseda KMČ Lošov Miroslav Charouz. 

Nová alej lip srdčitých bude lemovat polní cestu vedoucí k místní hvězdárně. S výsadbou proto místním pomohli pracovníci Lesů města Olomouce, kteří pro stromy už předem připravili výsadbové jámy. „Pozemek vybraný pro výsadbu aleje zároveň zatravníme, a to z důvodu svažitosti území a s tím spojené eroze, ke které zde dochází zejména při přívalových srážkách,“ vysvětlila Eva Škodová z útvaru hlavního architekta magistrátu.

Výsadba aleje v Lošově je první z plánovaných krajinných úprav, které mají tuto část města v budoucnu proměnit. „Připravujeme zde celý soubor opatření, která budou mít pozitivní vliv na protierozní a biologické funkce v okolní krajině. Ať už jsou to travnaté pásy, výsadby protierozních pruhů dřevin, mokřad i ovocný sad. Proto jsme ve spolupráci s komisí v Lošově vytipovali pozemky v majetku města nebo v majetku státu, které by byly vhodné z hlediska prostorového rozmístění v krajině a z hlediska pozitivních dopadů na celé území,“ objasnil další plány v této části města primátor Mirek Žbánek.

Už samotné výsadbě lipové aleje tak předcházela řada jednání například se zemědělským družstvem. Na vytipovaných pozemcích nad Lošovem totiž hospodaří zemědělci, kteří museli nejprve souhlasit s vytvořením výsadeb v krajině a podpořit i plánovanou biodiverzitu v území. Místo polí s monokulturou zeměděských plodin se tady objeví zelené neobdělávané pruhy, mokřady i nové dřeviny.  




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty